1 av 3
Ko på Björkils gård, Åmål. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
2 av 3
Kor på Björkils gård, Åmål. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
3 av 3
Elisabeth Bäckström bonde på Björkils gård, Åmål. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Mjölkbönder uppmanar till protest

"Jag vill att mjölkbönderna ska vara kvar"
1:23 min

När Arla i förra veckan sänkte mjölkpriset fick mjörkbonden Elisabeth Bäckström i Åmål nog och startade facebooksidan Rädda mjölkbönderna.

Det är kärva tider för femtusen svenska mjölkbönder, som har svårt att få ekonomin att gå runt.

Förra veckan sänkte mjölkföretaget Arla sitt inköpspris till bönderna och då fick åmålsbonden Elisabeth Bäckström nog.

Nu vill hon ha protester och engagemang och har skapat en facebooksida som tusentals gillar.

– Jag vill att mjölkbönderna ska räddas. Jag vill att vi ska vara kvar och på så sätt kunna ha öppna landskap. Då skulle den svenska mjölken finnas kvar, säger Elisabeth Bäckström.

På måndagen hade mejeriföretaget Arla ett informationsmöte i Karlstad för sina mjölkbönder. Ledningen ville föklara varför de sänkte inköpspriset till 2,83 kronor. För att ett mjölkjordbruk ska kunna gå runt krävs det ett literpris på över 3,20 kronor.

De värmländska jordbrukarna har det tufft och av 130 mjölkbönder är det tretttio som har betalningsanmärkningar.

– Jag tycker det är katastrof. Det kommer inte blir färre mjölkbönder som har problem utan vi behöver bättre betalt, säger Elisabeth Bäckström.

Antalet mjöklbönder har sjunkit från 19000 till 5000 på 20 år och frågan är hur många som kommer finnas kvar. Världsmarknadspriset på mjölk och foder till korna svänger kraftigt.

23-åriga Elisabeth Bäckström har vuxit upp på familjegården och vill gärna driva den vidare. Hon hoppas på demonstrationer och aktioner över hela Sverige som stöttar den svenska mjölkbonden.

Förhoppningsvis ska hennes facebooksida vara ett sätt att starta demonstrationerna.

– Det gäller att att jag får med mig folk i hela Sverige. Jag vet att både mjölkbönder och konsumenter är engagerade i min sida. Jag hoppas att de gör något på sin hemmaplan. Det skulle göra att både handel och mjölkföretag fick problem och insåg att det gäller att hjälpa den svenska mjölkbonden, säger Elisabeth Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".