Cecilia Koch, rektor på naturbruksgymnasiet i Dingle tror att minskningen beror på dålig information. Foto: Cajsa Vingros Carlson

Få vill gå naturbruksgymnasium

Naturbruksgymnasier tappar elever
1:25 min

Ansökningar till naturbruksgymnasium i landet minskar. Problemet tycks vara dålig information om högskolebehörighet. Naturbruksgymnasiernt i Dingle och Nuntorp som tidigare varit mycket populära, fyller inte sina platser i år.

Det här gäller även naturbruksgymnasiet i Dingle. Idag börjar 43 elever i ettan, vilket är färre än vanligt. Dom senaste fem åren har de tappat femtio procent av alla förstahandsansökande.

– Vi fyller inte platserna i år, jag tror inte att något naturbruksgymnasium i Sverige har fyllt sina platser. Jag tycker inte att det är något bra system, säger Cecilia Koch, rektor på Naturbruksgymnasiet i Dingle.

Systemet som Cecilia Koch pratar om är det nya gymnasiesystemet med yrkesprogrammen. Nästan all eftergymnasial utbildning kräver mer än grundläggande behörighet.

Yrkesprogrammen, som naturbruk räknas som, ger nämligen inte alltid behörighet till alla högre högskole- och universitetsstudier. Men just i Dingle läser eleverna samma ämnen som de gör på naturvetenskaplig linje, och får den högsta behörigheten, som krävs för till exempel veterinärsutbildningen. Detta har de erbjudit i många år.

Men Cecilia Koch menar att eleverna får dåligt med information om vad som egentligen erbjuds och stämmer.

– Tidigare har vi varit ett populärt program. Jag tror att man är orolig för att stänga någon dörr till framtiden, men det gör man alltså inte när man går här.

Eva Ljung är en av de elever som börjar första ring på Naturbruksgymnasiet i år, och för henne var det viktigt att få högskolebehörighet genom yrkeslinjen.

– Jag älskar djur och jag har velat gå här sen jag var åtta år. Och jag planerar att gå högskola efteråt.

Även Nuntorps naturbruksgymnasium i Brålanda har svårt att fylla alla platserna inför hösten. Rektor Thor Kempe säger att han tror att det beror på dålig information, men också minskade årskullar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".