Skolan når inte ut till kränkta elever

En av fem grundskoleelever i klasserna 6-9 uppger att de utsatts för kränkningar, men många tycker inte att de får hjälp av skolan och vänder sig till BUP, Barn och ungdomspsykmottagningen för att de mobbas, säger psykologen Britt-Mari Bjernhede.

En av fem grundskoleelever i klasserna 6-9 uppger att de utsatts för kränkningar. Mer än en tiondel av eleverna uppger även att de inte har någon i skolpersonalen att vända sig till, något som kan få dem att söka hjälp hos exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

– Skolan har skyldighet att möta upp och agera vid mobbningssituationer. Vissa skolor är väldigt duktiga på detta men andra är inte lika aktiva eller lika långt framme. säger Britt-Mari Bjernhede, psykolog på BUP i Vänersborg

--  Vi tycker det är väldigt viktigt att samarbeta med skolan när det gäller skolrelaterade frågor, säger Britt-Mari Bjernhede. Samarbetet med skolan yttrar sig bland annat genom möten med skolpersonalen, för att koordinera hur man bäst kan hjälpa de drabbade ungdomarna.

Enligt en rapport från Friends som TV4 Nyheterna tagit del av är det alltså så många som en femtedel av grundskoleeleverna som blivit utsatta för kränkningar i skolan. Jan Björklund har riktat kritik mot svenska skolor i frågan, bland annat säger han till TV4 Nyheterna att "skolväsendet måste bli bättre både på att upptäcka och att förebygga mobbning".

Britt-Mari Bjernhede framhåller även att det är främst en fråga för skolorna att arbeta med.

– Om det är primärt skolrelaterat, är det skolan som ska ha hand om ärendet i första hand, säger hon.

– Så om man söker någon annanstans, är det skolan man hänvisas till i första hand. Men man kan behöva jobba med något på olika fronter, och då kan vi på BUP även komma in i bilden.

Jacob Karlsson
0522 670025

Iris mobbades och våldtogs – fick inget stöd

Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix

Iris blev mobbad genom hela högstadiet och gymnasiet. Det gick så långt att hon blev våldtagen av sina mobbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".