Amurleopardunge. Foto: Tom Svensson/ Nordens Ark

Unik leopardunge möter publiken

Sveriges första amurleopardungen föddes på Nordens ark i slutet av juni. I dagarna har den lilla ungen börjat visa sig ute i hägnet, till besökarnas stora förtjusning.

Den unika födseln väckte stort intresse och det är många som har väntat på att få se den lilla ungen. 

Precis som andra kattdjur föds amurleopardungar blinda och är helt beroende av mamman för att klara sig. De stannar i lyan i sex till åtta veckor innan de är stora nog att följa med ut. Under sommaren har man hittills kunnat följa den lilla ungen på Nordens Arks facebooksida, men nu kan man alltså med lite tur få se henne på riktigt i parken.

Nordens Ark deltar sedan flera år i arbetet med att rädda och bevara världens amurleoparder. Förhoppningen är att amurleoparderna på Nordens Ark även fortsättningsvis kommer att bidra med nya ungar till bevarandeprojektet. 

Lever vilt i Ryssland och Kina
Amurleoparderna lever i dag bara i de sydvästra delarna av Primorskiprovinsen nära Stilla Havet i Ryssland och några få individer i den angränsande Jilinprovinsen i Kina. Området är mycket svårtillgängligt och det är bara vintertid som spårsnön gör det möjligt att räkna leoparderna. Det gör inventeringar antalet individer mycket svåra, men experterna uppskattar att det finns ett 30-tal amurleoparder kvar i det vilda.

Liksom de flesta stora kattdjur är amurleoparderna solitära vilket innebär att de lever ensamma större delen av året och bara söker upp varandra i parningstider. När antalet individer blir färre ökar också avståndet mellan dem och de får svårare att hitta varandra för parning. Det lilla antalet vilda amurleoparder gör avelsarbetet som bedrivs i världens djurparker mycket viktigt.

Vad ska leopardungen heta?

Amurleopardunge. Foto: Tom Svensson/ Nordens Ark

Förslagen var många när den lilla aumurleoparden föddes: Kattja, Amore,, Estelle, Ruma...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".