Dingle Naturbruksgymnasium får allt färre elever. Arkivbild.. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst.

Skolor kvar trots elevbrist

Naturbruksgymnasierna i Västra Götaland tappar elever. På skolorna i både Dingle och Nuntorp fyller man inte ens alla platser till höstens skolstart. Men någon nedläggning är det inte fråga om.

– Vi följer utvecklingen av ungdomskullarna, så vi har en beredskap för hur elevsituationen kommer att se ut de närmsta fem-tio åren. Men i dagsläget har vi inga planer eller tankar på att lägga ner någon skola, säger Liselott Möll, controller på naturbruksförvaltningen i västra götalandsregionen.

Kostnaden för en elev på naturbruksprogrammen ligger på 150.000 kronor per år, vilket är betydligt högre än en vanlig gymnasieplats.

I Västra Götaland finns sju naturbruksgymnasier och alla har tappat elever de senaste åren. Tittar man på de senaste fem åren har antalet förstahandssökande minskat med nästan femti procent. Orsakerna tros vara minskade årskullar, men också det nya skolsystemet.

Sedan den nya skolsystemet infördes för två år sedan får man inte längre högskolebehörighet om man går ett yrkesprogram på gymnasiet. Och sedan dess har yrkesprogrammen i hela landet tappat sökande. Men på just naturbruksgymnasier kan man få högskolekompetens även om det är en yrkesutbildning, trots detta tappar dom elever. Och Liselott Möll tror att det handlar om brist på information till eleverna.

– Vi har kunnat se att alla yrkesprogram har tappat mer än vad som har varit motiverat. En följd utav det är nog gymnasiereformen, där man skräms av att man inte per automatik får en högskolebehörighet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".