Färre elever väljer att läsa yrkesförberedande linjer på Gymnaiset. Foto: P4 Väst.
Sverige

Färre väljer yrkesutbildningar

Färre elever väljer att läsa yrkesförberedande linjer på Gymnaiset. På Angebergsgymnasiet i Uddevalla har antalet elever som valt att läsa turism, hotell eller livsmedelsprogrammet minskat med 15 procentenheter inför årets skolstart.

Att antalet personer som söker in dom yrkesförberedandeprogrammen minskar tror Nina Södergren, en av Angeberggymnasiets rektorer, beror på att många elever väljer bort de praktiska programmen då de inte vet att de trots att de läser en yrkesutbildning har samma möjligheter att skaffa sig högskolebehörighet som dem som till exempel läser det samhällsvetenskapliga programmet.

En uppfattning som delas av klassföreståndaren för hotell- och tursimklassen Silvi Ostrat som var noga med att påpeka för sina nya elever att de har precis samma möjligheter som alla andra när hon på måndagseftermiddagen välkomnade dem till skolan.
– Det är upp till eleverna själva att läsa in de ämnen man behöver och jag har nog aldrig haft någon yrkeselev som inte valt att läsa in matte och engleska för att nå högskolebehörighet, säger Silvi Ostrat.

För att reda ut missförstånden efterlyser Silvi Ostrat bättre information från till exempel regeringen efter att man förra året genomförde den nya gymnasiereformer som delade in gymnasieprogram i högskoleförberedande- och yrkesförberedandeprogram.
– Jag tycker man skulle förtydlga det lite mer att man kunde söka till högskola även efter att man läst en yrkeslinje, säger Sivli Ostrat.

En elev som inte visste om möjligheten att kunna nå högskolebehörighet är Andreas Björkström,16, från Grebbestad som på måndagen började årskurs ett på hotell- och tursimlinjen på Agnebergsgymansiet. När han nu vet att möjligheten finns ser han de som en självklarhet att läsa in de ämnen som behövs för att i framtiden kunna söka in till högskolan.
– Det är bra att ha för framtiden så jag kommer föröska att välja att läsa in det, säger Andreas Björkström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".