Fredrik Sidahl, vd Fordonkomponentgruppen. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.
Fordonskrisen

Sidahl: ”Tufft för svenska företag”

”Förmodligen tvungna att dra ner på personalsidan”
1:35 min

Fordonskrisen kan slå hårt mot svenska företag och redan nu pratar företag om att minska personalstyrkan. Underleverantörsorganisationen FKG:s vd Fredrik Sidahl ser en tuff höst framför sig.

– Jag tror det kommer bli mycket allvarligt, eftersom det är flera faktorer som samverkar negativt nu, säger Fredrik Sidahl, som är vd för underleverantörsorganisationen FKG, till P4 Väst.

Försäljningen av bilar går minst sagt trögt runt om i Europa och eurokrisen sprider ett tjockt orosmoln kring fordonstillverkarna. 

Dessutom drabbas de svenska företagen av att kronan har stärkts gentemot exportvalutorna, framför allt euron. Det gör att företagens lönsamhet blir sämre.

Enligt en nyligen publicerad rapport från tyska forskare vid Center for Automotive Research kan situationen bli allvarligare än under finanskrisen. 

För att klara av den annalkande krisen finns det flera olika botemedel. Fredrik Sidahl menar att företagen dels behöver hitta nya marknader, till exempel öka exporten till Kina och Indien, och dels jobba ännu mer med utveckling och forskning för att få mer konkurrenskraftiga produkter.

För att få bukt med problemet kring den starka svenska krona vill Fredrik Sidahl att Riksbanken sänker räntan.

– Jag tycker man skyndsamt borde överväga en sänkning utav räntan i Sverige, för det kommer givetvis att påverka kronkursen, säger han.

Krisen kan göra att många anställda får lämna sina jobb och redan nu märker Fredrik Sidahl av att företag börjar prata om att minska personalstyrkan.

– Jag har talat med företag, våra medlemmar, som redan i dag aviserar att de förmodligen är tvungna att dra ner på personalsidan under hösten, säger Fredrik Sidahl vd för FKG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".