Rättegången mot 18-åringen som misstänks ha utnyttjat två flickor sexuellt pågår bakom stängda dörrar. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst
Uddevalla

18-åring erkänner att han sexuellt ofredat barn

18-åringen, som misstänks för att ha utsatt två flickor i nioårsåldern för sexuella handlingar utanför en skola i Stora Höga, erkände idag när rättegången inleddes, att han ofredat flickorna. Men han anser inte att han bör dömas mot våldtäkt mot barn.

Efter att åklagaren Eva Johansson läst upp åtalet beslutade rätten om stängda dörrar. De enda som fick sitta kvar i rättssalen, förutom de direkt inblandade, var 18-åringens föräldrar.

Åklagaren Eva Johansson menar att de sexuella handlingar som 18-åringen utsatt flickorna för kan jämställas med samlag, och därför bör 18-åringen dömas för våldtäkt mot barn.

Men 18-åringen håller inte med.

– Han bestrider våldtäkt mot barn, men erkänner sexuellt ofredande av barn. Han anser att handlingarna inte kan jämställas med samlag, sa 18-åringens försvarare.

Offren, de två flickorna, fanns inte på plats i Uddevalla tingsrätt när rättegången inleddes. De kommer genom videoinspelade förhör berätta vad de varit med om, medan 18-åringen kommer att höras direkt i rättssalen.

Åklagaren har tidigare sagt att han riskerar 2- 2,5 års fängelse men mer troligt är att han döms till skyddstillsyn och vård. Frivården bedömer att 18-åringen, om han döms, bör genomgå kriminalvårdens behandlingsprogram för sexualbrottslingar. De skriver i sitt utlåtande att det annars finns risk att han kommer begå sexualbrott igen.

Enligt frivården är 18-åringen positiv inställd till att få behandling.

Dom väntas komma i samband med rättegångens slut. På tisdagseftermiddagen meddelade rätten att förhandlingen förmodlingen kommer att vara klar torsdag lunch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".