1 av 3
Rektor Kent Jönsson sitter vid den plats där blixten slog ned i en ung elev. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
2 av 3
Blixten slog samtidigt ner i dessa tre byggnader som ligger fristående från varandra. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
3 av 3
Bakom detta fönster satt en av eleverna som drabbades av blixtnedslaget. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
Blixtnedslaget i Åmål

Ungdomarna mår bra efter blixtnedslaget

De två Åmålsungdomarna som träffades av en blixt i går har återhämtat sig, säger Kent Jönsson, som är rektor vid Kristinebergsskolan.

Det var vid lunchtid på onsdagen som två elever på Kristinebergskolan i Åmål träffades av blixtnedslag.

Den ena eleven satt vid ett element i en av skolbyggnaderna när blixten slog ner. Den andra eleven befann sig i en korridor i en annan av skolbyggnaderna.

Båda eleverna som är i 15-årsåldern fick föras till sjukhus. Men de har återhämtat sig väl, enligt rektorn.

– De mår efter omständigheterna bra. En av eleverna kom hem i går och vad vi förstår får den andra eleven komma hem idag, säger rektorn Kent Jönsson.

Hur var det?

– Jag satt vid mitt skrivbord och helt plötsligt lät det som att en långtradare körde in på rektorsexpeditionen genom väggen. Jag förstod att något hade hänt och att det förmodligen var blixten som slagit ner. Den har träffat alla tre huskropparna, vad vi förstår.

Man ska inte tro att man är säker för åskan och blixten när man är inomhus, även om det finns åskledare och annan säkerhet.

Men om blixten slår ned i en människa då blir effekterna betydligt mildare jämfört med ett blixtnedslag utomhus.

Det säger sveriges ledande expert på åskforskning, Vernon Cooray som är professor i elektricitetslära vid uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".