Turism

Turistsäsongen slutar tidigt

Turismen i Bohuslän står inför utmaningar. Näringsbranschen kan inte hålla öppet länge nog under säsongen och turister möts av stängda dörrar trots att det är augusti.

– Vi är helt överrens i den iakttagelsen och vi har egentligen sett det i många år. Det har varit ett historiskt dilemma. Det går ju att påverka, men det vill ju till att näringen ställer upp på det men också att det offentliga är med, säger Lotta Nibell-Keating på Västsvenska Turistbyrån.

Hon förklarar att man gör punktinsatser för att locka hit europeiska turister. Dessa punktinsatser består av samarbeten med utvalda restauranger och en av dem är Peter Holmstedts i Fjällbacka:

– Vi har nånting som heter Destinationsutveckling som är härifrån, som är ett påbud från Näringslivsdepartementet, som gett uppdraget till Västsvenska Turistrådet. Och där är vi utvalda, Fjällbackaskärgården heter det, och det innefattar Hamburgsund och Grebbestad också, säger han och fortsätter:

– Vårt bidrag i den här satsningen är att vi har öppet. Så får vi räkna med att vissa dagar så blir det lugnt och vissa blir det mer. Men på sikt blir det bra, tror jag.

Samarbetet fungerar alltså som så att restaurangerna har öppet i utbyte mot att Västsvenska Turistrådet marknadsför dem nere i Europa. Om det är en lösning återstår att se.

– Du kan nå 100 miljoner européer som kan vara här inom två timmar,  det finns ett kundunderlag. Men någonstans blir det hönan och ägget – man måste också våga ha öppet. Det går ju inte marknadsföra något som är stängt. Du kan inte ha en ICA-butik, där du liksom talar om vilka fantastiska grejer du har, och sen har du inte öppet när kunderna kommer, säger Nibell-Keating.

Carl Tholin
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".