Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst
norra Bohuslän

Specialistvården kan utökas

"Den vård som kan flyttas närmare medborgarna ska göra det"
1:38 min

De senaste åren har allt mer specialistvård flyttats från småsjukhusen i norra Bohuslän till NÄL och Uddevalla sjukhus. Men i en ny utredning föreslås det att utöka specialistvården på lokalsjukhusen i Strömstad och Lysekil.

Anledningen är att tillgången till vård ska vara lika god oavsett var i regionen man är bosatt.

– Förra året fick vi i uppdrag att titta på förutsättningarna att bygga ut närsjukvården i norra Bohuslän, säger Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef i Fyrbodal.

I utredningen som på måndag tas upp på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde, föreslås det att mottagningsverksamheten på lokalsjukhusen i Strömstad och Lysekil utökas. Det föreslås ske inom gynekologi, ögon, öra-näsa-hals, barn- och ungdomssjukvård och även en del av den internmedicinska verksamheten.

Som konsekvens skulle samma typ av vård istället minska på NÄL och Uddevalla sjukhus. Operationsverksamheterna ska fortfarande finnas kvar på de stora sjukhusen, enligt Håkan Sundberg.

– Men den vård som kan flyttas ut närmare medborgarna ska också göra det. Man kan behöva göra en ögonoperation i Uddevalla, men uppföljningsbesöken kan ske i Strömstad eller Lysekil.

Varken hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Arne Brink eller Håkan Sundberg vill kommentera vad som kommer att hända efter att utredningen på måndag diskuterats på nämndens sammanträde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".