Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Orättvis självrisk kring skoldatorer

"Vissa kostar noll andra upp till 1000 kronor"
1:34 min

Idag så börjar gymnasieskolan i Uddevalla att dela ut lånedatorer till alla sina nya elever. Det alla inte vet är att vissa elever kommer att behöva betala självrisk om deras dator skulle gå sönder medan andra inte behöver betala en krona.

När eleverna på Uddevallas gymansieskolor under veckan får ta emot sina nya elevdatorer brukar stämningen vara på topp. Splitter nya datorer med hög prestanda erbjuds till alla elever som via ett låneavtal med skolan lånas ut över hela studietiden med en möjlighet att sedan köpa loss datorn när eleverna tagit studenten. Vilken typ av dator eleverna får låna beror enligt Cecila Galliher som är IT-samordnare på vilken utbildning eleverna har valt.

– Som det är nu får varje rektor i samråd med sin personal välja vilken dator man vill använda. Just nu finns det PC, Mac och Ipad att välja på, säger Cecilia Galliher.

Vilken dator eleverna får låna spelar inte bara en roll när det gäller vad de ska använda den till. Enligt Cecilia Galliher har skolan en så kallad drulleförsäkring som gäller dygnet runt och som täcker allt från att datorerna skulle gå sönder eller bli stulna. Den stora skillnaden är att den som lånat en PC eller Ipad inte behöver betala en krona i självrisk medan den elev som lånat en Mac-dator kan få punga ut med upp till 1000 kronor i självrisk.

– Det är så att det ser olika ut i försäkringsvillkoren. Vi jobbar på att det ska bli noll kronor i självrisk för alla modeller men så är det inte i nuläget, säger Cecilia Galliher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".