Socialdemokraternas väljarstöd minskar

Socialdemokraterna tappar partistöd med 4,5 procent och många väljer att gå över till Vänsterpartiet, det visar den senaste Sifoundersökningen, men socialdemokratiska politiker i regionen är inte oroliga.

–Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet men det är trots allt vänsterpartiet som väljare valt att gå till. Siffrorna går upp när det kommer en ny ledare och fluktuerar sen över tid, säger Catharina Bråkenhielm, och menar att fler väljer vänsterpartiet eftersom partiet likt socialdemokraterna är människovänligt och erbjuder trygghet vid arbetslöshet och sjukdom.
Men socialdemokrat Krister Kronlid i Uddevalla belyser de båda partiernas syn på vinstuttag i den offentliga sektorn.

–Väljarförflyttningen synes höra hemma med privat vinstuttag i den offentliga sektorn där Jonas Sjöstedt gjort det enkelt för sig genom att säga att dem är emot vinstuttag medan Stefan Löfven är pragmatiker och säger att vi är emot vinstuttag som inte återinvesteras i verksamheten. Det är en väsentlig skillnad i hur man uttrycker sig men i grunden står båda för samma sak.

För att få tillbaka väljare säger Krister Kronlid att partiet måste profilera sig i de frågorna som alltid varit socialdemokraternas som skola, vård omsorg men också att med politiken som verktyg skapa arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".