Foto: Lise Åserud/Scanpix
Saab-affären

Nevs: "Vi har pengar till Saab–köp"

Nevs: ”Det är en komplex affär"
1:36 min

Nevs dementerar uppgifterna om att företaget har ekonomiska problem. Tidigare har det uppkommit information om att Nevs ska sakna pengar och att affären kan spricka redan i slutet av veckan. Men Nevs uppger att de har tillräckligt med pengar.

Elbilskonsortiet Nevs köp av Saabs konkursbo hänger på en skör lina, enligt uppgifter. 

Nu måste Nevs snabbt få fram pengar för konkursförvaltarna ska ha satt ett ultimatum att senaste på fredag måste Nevs ha betalat, skriver Dagens Industri.

Men att företaget har problem med finansieringen dementeras nu för första gången av företaget.

– Vi har den finansiering som behövs för att implementera affärsplanen och att genomförs "closing", säger Mattias Bergman, talesperson för Nevs.

Så det saknas inga pengar för er?

– Nej, vi har de pengar som krävs.

Enligt uppgifter skulle delar av affären avslutats förra veckan, men att det då saknades finansiering, hur ser du på de uppgifterna?

– Det är en komplex affär och vi jobbar med högsta fokus att genomföra den snarast. Finansiering är inte en av de utestående frågorna.

Mattias Bergman vill inte gå in mer på detaljer kring vad som återstår innan affären är klar. Han kan heller inte säga något om när affären kan vara klar.

– Målet är att genomföra den snarast, säger Mattias Bergman till P4 Väst.

Ser du någon risk att affären inte kommer att genomföras?

– Vi är fortsatt positiva till att genomföra closing snarast.

När det gäller varumärket säger Bergman att man fortsatt har en bra dialog med Saab AB och Scania och att det är en av delarna som diskuteras. Hur det går i förhandlingarna vill han inte kommentera.

Enligt uppgift ska Nevs betala runt 1,8 miljarder kronor för Saab. Men hittills har företaget bara betalat runt 150 miljoner kronor.

I förra veckan skulle delar av Nevs köp av Saabs konkursbo ha avslutats, men enligt P4 Västs uppgifter saknades då Nevs pengar för att genomföra köpet.

En källa säger att hela finansieringen inte var på plats, eftersom varumärkesfrågan inte var löst. Det ska ha fått tilltänkta investerare att tveka.

I går förklarade Saabs förre ägare Victor Muller att han har planer på att bygga bilar ihop med kinesiska Youngman på den nya Phoenixplattformen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".