Saab

Nevs köp av Saab klart

1:28 min

Försäljningen av Saabs konkursbo till elbilsföretaget Nevs är nu avslutad. Samtidigt står det klart att bilarna kommer att heta Saab, då Nevs har kommit överens med Saab AB.

– Framför allt är vi givetvis glada att vi nu kan starta det riktiga arbetet. Att fokusera på att implementera vår affärsplan, säger Karl-Erling Trogen till P4 Väst.

Det är en märkbart glad Karl-Erling trogen som står utanför huvudporten vid Saabfabriken i Trollhättan under den klarblåa himlen.

I fredags betalade Nevs hela köpeskillingen kontant till konkursförvaltarna och därmed är affären slutförd. Men hur mycket köpet kostade vill Trogen inte säga.

Förvärvet innefattar IP-rättigheterna för Saab 9-3 och IP-rättigheterna för Phoenixplattformen, verktyg och fabriksanläggningen samt test- och labfaciliteter.

Dessutom ingår samtliga aktier i det fastighetsbolag som ägt anläggningarna i Trollhättan.

Hur mycket pengar som Nevs kommer satsa på Saab vill Trogen inte säga.

– Det talar vi inte om, men vi konstaterar att vi har finansiella resurser att verkställa och genomföra affärsplanen, säger Trogen till P4 Väst.

Ett annat viktigt besked var att försvarskoncernen Saab tillåter Nevs att använda varumärket, det betyder att elbilarna som rullar ut ur fabriken kommer heta Saab.

– Det har mycket stor betydelse. Saab är ett starkt varumärke och det står för premium – det är väldigt viktigt för oss.

Men Nevs meddelar att den nuvarande logotypen inte kommer att användas.

Men Saab-namnet kommer sitta kvar på taket på fabriken här bakom oss?

– Bilarna kommer att heta Saab, inte bara heta. De kommer vara Saab också. Företaget som tillverkar dem kommer heta Nevs.

Den första elbilen ska lanserar om ungefär ett och ett halv år och bygger på teknologin från Saab 9-3 och en nyutvecklad elektrisk drivlina. Redan nu har japanska och kinesiska ingenjörer börjat arbetet med att utveckla bilen.

Men nu kan även utvecklingsarbetet börja i Trollhättan. Nevs har fram tills nu erbjudit runt 75 personer anställning, säger Karl Erling Trogen.

– Sedan kommer vi fortsätta att rekrytera, framför allt på ingenjörssidan. Inte bara att vi rekrytera utan vi kommer också anlita de som konsluter också, eftersom många av dem jobbar i konslutbolag här i Trollhättan.

Nevs siktar i första hand på att sälja elbilarna på den kinesiska marknaden, som företaget räknar med ska vara den största inledningsvis.

– Vi har en marknad som växer för elbilar och initialt kommer den att växa snabbt i Kina där kinesiska regeringen investerar mycket i elinfrastruktur, säger Nevs styrelseordförande Karl-Erling Trogen.

Fråga

"Nu börjar det hårda arbetet"

– Vi är mycket glada nu, det säger Nevs styrelseordförande, Karl-Erling Trogen till P4 Väst.

"Nu tittar vi framåt"

Paul Åkerlund är lättat över att affären är i hamn

Att Saabaffären är i hamn är viktigt för framtidstron, menar kommunalrådet Paul Åkerlund.

Trollhättebornas reaktioner

I dag bekräftade Nevs köpet av Saabs konkursbo. P4 Väst gav sig ut och frågade invånarna i Trollhättan hur de ser på affären.

Köp av supermiljöbilar ökar

Nyregistreringen av elbilar och laddhybrider har gått upp markant hittills i år jämfört med samma period förra året.

Victor Jensen

Victor Jensen, P4 Väst

victor.jensen@sverigesradio.se
0522-67 00 64

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista