Arbetsförmedlingen i Trollhättan får ta hand om många ungdomar som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Foto: Emil Björklund/SR Väst
Arbetsmarknad

Många ungdomar utan jobb i Trollhättan

1:35 min

Ungdomsarbetslösheten har sjunkit något i vårt område visar statistik från arbetsförmedlingen. Enligt statistik från juli ligger Tanum lägst, medan Trollhättan hamnar högst. Där går var tredje ungdom utan jobb.

– Det är klart att det finns många olika satsningar som man försöker göra. Det är en hög ungdomsarbetslöshet i Trollhättan. Vi jobbar på traditionellt sätt, men matchar också mycket mot kustjobben, säger Eva Sannum, chef för arbetsmarknadsområdet fyrbodal på arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten i Trollhättan har legat högt i många år och befinner sig nu på nästan 35 procent. På Magnus Åberggymnasiet läser några unga tjejer hotell och turismprogrammet, men de ser inte sin framtid i Trollhättan.

– Jag har inte tänkt att jobba i Trollhättan.

– Jag vill jobba utomlands, det är inte så kul här.

Ungdomsarbetslösheten har sjunkit lite i hela fyrbodal. Enligt Eva Sannum har arbetsförmedlingen fått mer medel och verktyg som riktar sig mot ungdomar, som möjlighet att studera på folkhögskola och lärlingsplatser. Det är något som kan påverka marginellt.

I Tanum är arbetslösheten bland ungdomar lägst i vårt område, den ligger strax under fem procent. Det kan jämföras med riksgenomsnittet som låg på runt 17 procent i juli.

– I stora drag skulle jag säga att det beror på den väldigt goda arbetsmarknaden som finns längs kusten. Turismen, mycket sommarrestauranger och mycket handel. Det är lätta ingångsjobb som riktar sig mycket åt ungdomar som söker den här typen av arbete, säger Eva Sannum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista