Fler psykiskt funktionshindrade får stöd i hemmet

14 min

Antalet personer som beviljats boendestöd har ökat med 75 procent i Fyrbodal på fyra år. Lisa i Uddevalla har ADHD, och behöver hjälp att få struktur i vardagen.

– Det är helt annorlunda hemma hos mig nu jämfört med bara ett halvår sedan. När boendestödet kommer nu för tiden så kanske jag redan är klar med disken, jag har lyckats ta itu med saker själv. Jag tror inte att jag hade kommit hit där jag är nu utan boendestödet.

Lisas liv kraschade totalt för några år sedan. Hon hade flyttat från Uddevalla för en prestigefylld utbildning. Men hon fick diskbråck och hann inte med den höga undervisningstakten. Samtidigt kom alla psykiska problem som hon försökt ignorera genom åren, upp till ytan. Hon fick flytta tillbaka till Bohuslän, blev patient i psykiatrin och har sedan dess försiktigt börjat reda i sitt kaos.

Kan ringa när hon vill

I tillfrisknandet spelade boendestödet en viktig roll. De har hand om hennes mediciner, och stöttar henne i kontakten med myndigheter och kring vardagsbestyren. Mår hon dåligt vet hon att hon kan ringa ner till kontoret och prata en stund.

– Jag har ringt när jag mått väldigt väldigt dåligt. Eller om det hänt någonting och jag inte vet hur jag ska hantera det. De ger lite goda råd och stöttar. Det är skönt att veta att de finns där.

Färre behandlingshem

Att antalet personer som får boendestöd ökat så dramatiskt har flera orsaker, enligt Anita Blomster, chef för boendestödet i Vänersborg. En del som får boendestöd skulle tidigare ha fått en lägenhet i ett kommunalt boende eller rum på ett behandlingshem. I grunden är förändringen något positivt, tror hon.

– Det är ett sätt att få människor mer med i samhället. Att vi kan hjälpa till där tror jag betyder mycket. Huvudsaken är ju att man ska få livet att fungera, och att människor slipper att bo på institution.

För Lisa har det aldrig varit aktuellt med behandlingshem. Men boendestödet har varit avgörande för hennes förbättring, säger hon.

Om de meddelade nu att boendestödet kommer att läggas ner om en vecka – hur skulle du reagera då?

– Om det hade hänt nu hade jag kunnat hantera det. Jag har kommit så långt. Men om du hade frågat mig för ett år sedan – nej, då hade det varit katastrof. Då hade det nog rasat runt omkring mig.

Boendestöd

Boendestöd är en kommunal service som beviljas personer med psykiska funktionshinder i syfte att stödja dessa till en fungerande vardag. Storleken på insatsen beror på hur stort behov den sökande bedöms ha.

Gjorde en bok om boendestöd

Sandra Malki har boendestöd och bor i Vänersborg. För att förklara för barn i sin omgivning vad det innebär har hon gjort en saga om hur det kan vara.

Amanda Duregård

Amanda Duregård

amanda.duregard@sverigesradio.se
0522-670068

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista