Åke Bonnier vigs till Skaras biskop i Uppsala domkyrka. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Puls

Åke Bonnier valde ett annat liv

Åke Bonnier om sitt vägval i livet
15 min

Åke Bonnier föddes in i den förmögna Bonniersläkten, men i stället för att gå in i den stora mediedynastin fann han Gud och blev präst.

Sedan några månader tillbaka är Åke Bonnier biskop för Skara stift, dit Vänersborg hör. Att han skulle bli präst, var långt ifrån självklart.

Åke Bonnier tillhör den gren av Bonniersläkten som är förmögen och alla hans syskon har toppositioner inom Bonnierkoncernen. Men redan som mycket ung fann Bonnier Gud och visste att det var präst han skulle bli.

– Jag berättade för mina föräldrar att jag skulle bli präst. Då började de fundera, vad är nu detta. Men de kom på att jag skulle läsa teologi och humaniora och det står högt i kurs i vår familj, säger Åke Bonnier.

Varför ville du bli präst?
– Jag ville följa Jesus och göra det helhjärtat och kände ett behov jag inte kan uttrycka med ord. Men jag kände ett behov att ta ett steg i livet, ett annorlunda steg som var mitt.

Hur har det varit att vara biskop hittills?

– Fullständigt fantastiskt. Jag har mött så många underbara människor. Fått höra och se så mycket redan. Jag reser runt i stiftet och har formella besök där biskopen ser och upplever och gör en analys av det jag varit med om. Och jag håller ett ordentligt tal till alla jag möter, säger Åke Bonnier och fortsätter:

– Jag gör visiter där jag möter kyrkohedrar och kyrkoordförande och frågar de har det.

Innan han blev biskop var han domprost i Stockholms domkyrkoförsamling. Han var också en av prästerna vid bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 2010 samt vid prinsessan Estelles dop i våras.

Vad har du för bevis att det finns en gud?

– Det är en personlig erfarenhet att gud har lett mig genom livet. När det varit tufft ibland och jag har bett har inte allting löst sig. Gud är inte en godisautomat man stoppar i tjugo kronor i och så får man ut sin påse. Utan gud är för mig en personlig gudom. Inte en gubbe, inte en person men personlig som jag har en relation till. Jag känner att gud är med mig och leder mig ibland i tuffa sammanhang men jag är aldrig övergiven.

Hur tror du att din gud ser på människor som inte är troende?
– Vem bestämmer vad som är tro och inte tro kan jag ibland tänka. Gud är större än all vår tro. Det finns bara en gud. Gud är inte kristen, muslim eller jude. Gud är gud. Sen är vi olika saker.

Så om du hade mött muslimernas gud i ung ålder hade du kunnat bli muslim?
– Guds vägar är outgrundliga, säger Åke Bonnier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".