Oviss framtid. För 23-årige Ibrahim Abdeljabbar känns framtiden hopplös då han varken får stanna i Sverige eller kan återvända till Irak där hans syster kidnappades och senare hittades död. Foto: Anders Abrahamsson P4 Väst
I VÄNTAN PÅ UTVISNING

"Känns som att sitta i fängelse"

''Väntar på att vår dörr ska gå sönder"
7:10 min

Familjen Ceman från Billingsfors som förra veckan utvisdes till Kosvo efter att ha levt i Sverige i åtta år är långt ifrån ensamma. 23-årige Ibrahim Abdeljabbar flydde från Irak 2007 och är en av runt 300 personer i vårt område som nekats asyl och inte frivilligt lämnat landet då han efter fem år i Sverige inte har något att återvända till.

För familjen Abdeljabbar som flydde till Sverige från krigshärjade Falluja 2007 är varje dag en prövning. Då familjen nekats asyl och inte frivilligt valt att lämna landet kan Gränspolisen vilken dag som helst knacka på dörren och skicka tillbaka dem till Falluja i Irak där familjen enligt Ibrahim Abdeljabbar inte har någon framtid.

– Falluja blev känt över hela världen, det var fullständigt kaos där med invasion från amerikaner, strider bland olika klaner och terrorister. Säkerheten är mycket komplicerad och vår familj blev fredlösa. Vi var tvungna att lämna landet och kom till Sverige för att skaffa ett nytt liv, säger Ibrahim Abdeljabbar.

Överklagade asylavslag 
Tillsammans med sin mamma, pappa och fem syskon hamnade Ibrahim i Bengtsfors där Migrationsverket ordnande boende och Ibrahim och hans syskon började förskola och skola. Ett nytt liv startade. Efter ett år i Sverige fick familjen dock sitt första negativa svar på sin asylansökan. Ett beslut som familjen överklagade men som efter tre år blev slutgiltigt.

– Vi fick gå i skolan och leva som de andra svenskarna. Men när vi fick vårt första negativa besked började vi få massa tankar. Sedan kom det andra och tredje beskedet och ärendet blev överlämnat till polisen. Då blev situationen helt annorlunda. Jag fick inte fortsätta gå i skolan, jag får inte jobba, det känns som jag sitter i ett fängelse. Jag kan inte göra något som andra människor gör, säger Ibrahim Abdeljabbar.

Systern hittades död
För Ibrahims yngre syskon är situationen annorlunda då de fortfarande går i skolan. Men för hans systrar som är 18 och 20 år blir situationen snart som hans. En tredje syster valde 2010 att återvända till Irak.

– Hon mådde mycket dåligt och var över 18 och åkte dit. Hela vår familj var fredlösa från början och när hon åkte dit blev hon kidnappad. Sedan hittades hennes döda lik, det var tufft, säger Ibrahim tyst och blickar ner på bordet inne i gatuköket i centrala Bengtsfors där många asylsökande träffas om dagarna.

Att återvända till Irak känns därför långt borta för familjen Abdeljabbar.

– Mina bröder Abdullah och Mustafa var små när dom kom hit. Dom kommer inte ihåg något från Irak. De kommer inte ihåg några släktingar och känner inte igen dem på bilder. Abdullah frågar ibland vad utvisning är. När vi förklarar vad det är börjar han skrika och gråta och säga att han inte vill tillbaka. En gång var hans kompis Lukas hemma hos oss och då började dom gråta tillsammans, säger Ibrahim Abdeljabbar.

För att fördriva dagarna i Sverige när han inte får studera eller ta del av samhället spelar han ibland basket, går ner till sin gamla skola eller kommer hit till gatuköket där vi träffar honom idag.

"Förkorta handläggningstiderna"
Samir Ritzkallah har drivit gatuköket i Bengtfors de senaste åtta åren och kom själv till Sverige från Libanon för 26 år sedan. Han har mött många liknande öden som familjen Abdeljabbars.

– Jag kan alla dom här historierna och känner de här människorna som ofta kommer till mig för hjälp med papper och annat de inte förstår. Den långa tiden det tar att behandla deras fall skapar problem. Jag har pratat många gånger med både Gränspolisen och Migrationsverket om att man måste förkorta handläggningstiderna, säger Samir Ritzkallah.

Han anser även att det är viktigt att besluten följs upp så att inte unga männsiskor hamnar i ett vakum som förstör deras chanser att skaffa sig en framtid.

– Unga människor förlorar sin framtid om dom inte får gå i skolan och utvecklas. Om en familj inte får stanna i Sverige måste man skicka hem dem inom ett år. Är det utvisning måste den verkställas direkt. Annars tappar de alla sina kontakter i sitt hemland och återvänder till noll. Klarar man inte av det måste man sätta sig ner i Regeringen och diskutera hur man ska ta hand om de här människorna. Jag har pratat med Migrationsverket om att låta asylsökande studera svenska, men de svarar bara att handläggningstiderna ska bli kortare. Men det blir inga snabba besked. Det tar många år för länge, säger Samir Ritzkallah.

Drömmer om att skaffa familj
För 23-årige Ibrahim Abdeljabbar känns framtiden just nu hopplös. Hans dröm är att börja jobba och bilda en egen familj här i Sverige. Men just nu sitter han bara hemma och oroar sig för att hans familj ska skickas tillbaka till Falluja i Irak.

– Vi har inte gjort något brott, vi har inte dödat någon eller stulit något. Men ändå sitter vi bara och väntar på att vår dörr ska gå sönder och att polisen ska komma in med hundar och skicka hem oss, säger Ibrahim Abdeljabbar.

Läs om fallet Nermin

Nermin lever på flykt

Nermin Ceman lever gömd av rädsla för att utvisas. Foto: Evelina Myrbäck

18-åriga Nermin Ceman har byggt upp sitt liv i Sverige. Hans familj sattes i förvar i väntan på avvisning i torsdags. På tisdagen lyfte planet mot Kosovo. Nermin gömmer sig fortfarande.

Här hämtas familjen Ceman

Här hämtas familjen Ceman för avvisningen till Kosovo. Foto: Anders Deros/Aftonbladet

Gränspolisen uppger att Nermin Cemans familj har utvisats. De fördes på tisdagsförmiddagen till Säve flygplats. Strax före klockan elva lyfte planet mot Kosovo.

300 visade sitt stöd

Erik Josefsson representerade Bengtsfors IF, där Nermin spelar. Foto: Peter Magnusson

Över trehundra personer samlades till ett fackeltåg under lördagen i Bengtsfors för att protestera mot utvisningen av 18-åriga Nermin Ceman och hans familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".