Undervattensfilmaren och föreläsaren Joakim Odelberg hemma i Sverige. Foto: Jimmie Schewenius/Sveriges Radio
P4 Morgon

Joakim Odelberg ska pröva på svensk vinter

7:35 min

Undervattensfilmaren Joakim Odelberg från Ljungskile har tillbringat många vintrar i Thailand där han och hans fru har ett hus. Men i år ska de pröva på den svenska vintern igen.

Joakim Odelberg arbetar tillsammans med sin engelska fru Emma som undervattensfilmare. Men också som dykinstruktör, föreläsare, bloggare för Världsnaturfonden och musiker.

Hans mission är att visa upp vad vi människor håller på att göra med haven och han har många exempel på skräp som kastats i havet av oförnuft.

– En gång hittade vi ett helt kök på botten utanför en ö här på västkusten, säger han.

Plast är en av de stora farorna för havsmiljön och i förlängningen även för oss människor.

– Plasten binder gifter som fiskar får i sig och som sedan hamnar hos oss människor när vi äter fisk.

Joakim tror på att hans filmer kan få effekt på människornas vilja att ta itu med miljöproblemen i havet. Ett exempel är hans filmer om så kallade spökgarn i Östersjön. Alltså fiskenät och andra fiskeredskap som ligger kvar på bottnarna och fortsätter fånga fisk.

– Polska Världsnaturfonden ansökte och fick pengar för att dragga och ta upp spökgarn efter att vår film om problemet visats.

Inför vintern i Ljungskile hoppas Joakim och hans fru på snö och kyla, inte minst för att hunden och katten ska få pröva på klimatet.

– Rottweilern Luka har aldrig sett snö förut. Det skulle vara kul att se hur han reagerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista