Foto: Thord Nilsson/Scanpix
I väntan på utvisning

Gränspolisen: "Det går lugnt tillväga"

"Hämtar dem en tidig morgon"
8:31 min

Det är många personer som sitter i samma situation som Nermin och Ibramhim. Det är i slutändan gränspolisen som verkställer utvisningen av de asylsökanden som fått nej till att stanna i Sverige. Lars Skoglund jobbar på gränspolisen och berättar om deras arbete.

– Vi har cirka 3 000 personer i Västra Götaland som inte får vara här. Ungefär hälften av dem är efterlysta och anträffas i olika sammanhang och då skickas de till sina hemländer, säger Lars Skoglund vid Gränspolisen.

Vad gäller familjen Ceman tog det två år innan de utvisades, hur jobbar ni där?

– Just det ärendet har inte legat hos polisen mer än ett cirka ett år. Migrationsverket försöker i det längsta bearbeta familjen. Vi tar ärenda i tur och ordning. I det här fallet låg det här ärendet hos oss i cirka nio månader.

Känner du att ni har tillräckligt med resurser?

– Ja vi har fått mer resurser de sista året och det är därför vi har organiserat om os och vi kommer framöver satsa på de familjerna som upptar anläggningsboende hos Migrationsverket. De som bor där kommer vi ta med förtur och det har att göra med den stora inströmmning vi har till Sverige nu.

Antalet asylsökande ökar, måste ni agera snabbare?

– Det här är familjer som fått reda på sen lång tid tillbaka att de inte har tillstånd att stanna och när de inte vill åka frivilligt överlämnar Migrationsverket ärendet till polisen och det är reglerat i vårt regleringsbrev att vi ska ta dem med förtur. Det är det vi håller på med nu.

Om det finns ett normalt fall, hur ser det ut för er del?

– Vi gör en bedömning, sen ordnar vi med en resa och så hämtar vi dem en tidig morgon och familjen får en timme på sig att packa. Det brukar gå lungt till väga trots den tidiga timmen. De brukar köpa att de ska åka hem. Det kommer inte som en överraskning.

Påverkas ni av vilket land familjerna utvisas till?

– Problematiken är densamma osavett vilket land de utvisas till. I Irak är det ju för närvarande nästan stopp och det var ett tag sen i verkställde någon utvisning dit.

Hur är det att jobba med att utvisning?

– Den personal som jag har har, har jobbat med detta i många år. Det låter kanske underligt, men det är ett intressant arbete. Det händer inte allt för sällan att vi får mail från personer vi skickat tillbaka att vi har vänligt bemötande och att de fått hjälp i samband med sin hemresa.

Hur är allmänhetens bild av ert arbete?

– Det är ju känsliga ärenden. Jag kan väl bara konstatera att det är sällan som polisen får kritik i de här ärendena och de tar jag som ett gott betyg.

När inströmmningen ökar och ni måste skicka hem fler, finns det risk att det blir mer konflikter?

– Det är ytterst sällan som det har blivit känsloyttringar i samband med hämtningar. De är ganska medvetna om att de inte får stanna. Det går lungt tillväga. Det är människor vi arbetar med och jag hopas att vi kan forsätta som vi gjort hittills.

Hör reportaget med Ibrahim

Oviss framtid. För 23-årige Ibrahim Abdeljabbar känns framtiden hopplös då han varken får stanna i Sverige eller kan återvända till Irak där hans syster kidnappades och senare hittades död. Foto: Anders Abrahamsson P4 Väst

23-årige Ibrahim Abdeljabbar flydde från Irak 2007 och är en av runt 300 personer i vårt område som nekats asyl och inte frivilligt lämnat landet då han efter fem år i Sverige inte har något att återvända till.

Här hämtas familjen Ceman

Här hämtas familjen Ceman för avvisningen till Kosovo. Foto: Anders Deros/Aftonbladet

Gränspolisen uppger att Nermin Cemans familj har utvisats. De fördes på tisdagsförmiddagen till Säve flygplats. Strax före klockan elva lyfte planet mot Kosovo.

Nermin lever på flykt

Nermin Ceman lever gömd av rädsla för att utvisas. Foto: Evelina Myrbäck

18-åriga Nermin Ceman har byggt upp sitt liv i Sverige. Hans familj sattes i förvar i väntan på avvisning i torsdags. På tisdagen lyfte planet mot Kosovo. Nermin gömmer sig fortfarande.

Läs om fallet Nermin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".