Eric Geers, kommunikationsdirektör Qoros. Foto: Qoros.
Bilindustri

Flera Saabanställda inblandade i nytt kinesiskt bilmärke

Qoros ska snart börja bygga bilar
1:37 min

Snart lanseras ett helt nytt bilmärke – Qoros. Bolaget har sin bas i Shanghai där runt 30 personer från Saab och Volvo jobbar. En av dem är kommunikationsdirektören Eric Geers som säger att det snart är dags att bygga de första bilarna.

– I början av nästa år eller slutet av det här året kommer vi igång. Först förseriebilen mest för internt bruk och så kommer vi kring sommar nästa år bygga de första kundbilarna, säger Eric Geers, som pendlar från hemmet i Ljungskile till kontoret i Shanghai.

När P4 Väst pratar med Eric Geers är det kväll i Shanghai och han har precis avslutet ett möte.

Efter Saabs konkurs fick han jobb på det nya kinesiska bilmärket, som ska försöka slå sig fram bland en redan stor kompott av bilmärken i fjärran östern.

Företaget håller på med de sista detaljerna innan en sprillans ny fabrik står klar, några mil bort från Shanghai. Eric Geers säger att resan som Qoros nu gör är väldigt intressant.

– Det är enormt spännande att man bygger upp något från skratch – blankt papper. Bygga upp en helt ny bil, alla förutsättningar och alla tekniska komponenter, ingenting är köpt allt är uppbyggt själv.

På Qoros jobbar runt 30 tidigare anställda på Saab och Volvo, där de flesta kommer från Trollhättefabriken.

En stor skillnad för dem är att det nu finns två starka ägare som pumpar in ordentligt med pengar.

Vem vet, kanske blir det också fler tidigare Saabanställda som gör resan till Shanghai för Qoros ska växa ordentligt nu.

– Just nu ligger vi kring 500 till 600 anställda, vid slutet av året är det förmodligen 1 200. Men det är inte lätt att anställa folk, det är många företag som kämpar om samma människor. Men vi har attraherat väldigt mycket människor utanför Kina och från Sverige och Tyskland, så det är en annan kompott här, säger Eric Geers.

Bilen ska i första hand säljas i Kina, men Europa är också viktigt, menar Geers. Qoros kommer att lansera första bilen på bilmässan i Geneve nästa år och i mitten av nästa år ska försäljningen till kunderna börja.

Vad är skillnad mellan Qoros och Saab?

– Det är en enorm skillnad. Saab är ett märke med en  enorm historik. Det här märket har absolut ingenting. Men på grund av det behöver vi inte titta bakåt utan vi behöver bara titta framåt, säger Geers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".