Foto: Scanpix/AP

Kvinnan som handlar med skelettdelar åtalas

1:24 min

I dag åtalas en 37-åriga kvinnan i Bergsjön i Göteborg för brott mot griftefrid. Stora mängder skelettdelar, bland annat sex dödskallar och en ryggrad samt knivar upptäcktes av en tillfällighet hemma hos kvinnan som både ska ha köpt och sålt skelettdelar.

På internet sker handel med mänskliga skelettdelar helt öppet och det finns nätbutiker som säljer till vem som helst. Köparen får själv ta reda på om hanteringen är laglig i hemlandet. Framför allt handlar det om företag i USA, skriver Göteborgs-Posten.

Av den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av kvinnan framgår bland annat att hon aldrig kommit in i arbetslivet, saknar utbildning och att hon sedan 2011 har socialbidrag. Hur hon annars klarat sin försörjning vill hon inte berätta.

Vid undersökningen framstod hon som klar och orienterad utan tecken på pågående affektiv störning eller psykotiska symtom. Hon är förtegen om sin bakgrund, påpekar man i undersökningen.

Kvinnan medger skelettfynden i sin bostad, men förnekar att hon gjort sig skyldig till något brott.

Hos kvinnan hittade polisen även ett lönnutrymme där det fanns utrustning som utredarna tror tyder på att hon förberedde sig för att plocka upp ytterligare skelettdelar ur gravar.

Brott mot griftefrid kan ge allt från böter till två års fängelse. Brottet förutsätter att man flyttat, skadat eller "skymfligen behandlat" lik eller avlidens aska. Enligt Nationalencyklopedin kan man också dömas om man öppnat en grav eller gjort skada eller ofog på en kista, grav eller liknande.

Bland åklagarens bevis finns beslagtagna skelettdelar och liksäckar. Där finns också vittnesförhör med flera personer som har sett skelettdelar i kvinnans lägenhet och vad dessa har använts till.

Att en polishund markerade för mänsklig likdoft i kvinnas bostad hör också till bevisen.

Åklagaren konstaterar att kvinnan behandlat skelettdelarna "skymfligt och oetiskt", bland annat genom att plocka ihop ett nästan komplett skelett som hon sedan lät ligga på golvet hemma i lägenheten.

Kvinnan har också handlat med dödskallar, enligt åtalet. I somras sålde hon tre stycken, plus en ryggrad, till en person i Uppsala.

Åklagaren presenterade också en del skriftlig bevisning, bland annat textfiler från en CD-skiva som döpts till "min nekrofili" och "min första upplevelse".

Enligt en första psykiatrisk rättsundersökning lider kvinnan i juridisk mening inte av en psykisk störning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista