Kommer vår civilisation överleva 21 december? Foto: Scanpix

Går jorden under 21 december?

Astronomen Robert Cumming om "jordens undergång"
4:19 min

Mayaindianernas nuvarande kalender tar slut om en månad. Det har stått klart länge. Genom åren har många spått jordens undergång men haft fel. Frågan återstår - har Mayaindianerna rätt. Vad tror du?

Den amerikanske domedagsprofeten Harold Camping gick förra året ut i media och sa att jorden skulle gå under den 21 maj. När dagen föll in blev många av Harolds anhängare besvikan.

Harold menade att han räknat fel och att rätt dag skulle vara den 21 oktober. Men som ni märker lever och frodas livet på jorden ännu.

Mayaindianernas nuvarande kalender tar slut den 21 december 2012 har stått klart väldigt länge. Och de finns de som tror att mänskligheten går under just denna dag.

Till historien hör att Mayaindianerna genom åren spått flera saker som fallit in. Till exempel att stora flygmaskiner en dag skulle flyga över djungeln.

En annan händelse det ryktas om är himlakroppen Niburu som passerar mellan jorden och solen just den 21 december. Vissa menar att Niburus närvaro kommer störa jordens position och rotation vilket medför översvämningar, vulkanutbrott och andra naturkatastrofer.

Frågan är - vad tror du?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".