1 av 2
Draken ringlar sig fram i väntrummet på Kriscentrum. Foto: Amanda Duregård/Sveriges Radio
2 av 2
Sandra Sundblad, samordnare på Kriscentrum i Uddevalla. Foto: Amanda Duregård/Sveriges Radio

När pappa har slagit mamma finns hjälp att få

1:15 min

Barn som ser sin förälder slå den andra föräldern behöver stöd för att hantera det de gått igenom. Därför startar Uddevalla kommun ett kriscentrum för alla som berörs av våld i nära relationer.

Idag invigdes ett nytt kriscentrum i Uddevalla för personer som berörs av våld i nära relationer. Och förutom stöd till offren, så bygger de upp en verksamhet som även ska kunna ta emot barn som bevittnat våldet, och ge stöd åt förövare som vill bryta sitt beteende.

– Efterfrågan är stor, framför allt på stöd till kvinnorna, säger samordnaren Sandra Sundblad. Där är trycket enormt just nu. Även barn har vi en hel del inne just nu. Det är mansmottagningen som ännu inte är fullt utvecklad.

I ett hörn i väntrummet ringlar sig en tygdrake fram över en grönklädd madrass. Den sträcker sig utmed raden av nallebjörnar och gosedjur. Det är något nytt att fokusera så tydligt på barnet, de som ser sin ena förälder slå den andre.

Av de sex anställda på Kriscentrum i Uddevalla, kommer två från Barn- och ungdomspsykiatrin. Redan nu finns det många barn som vill ha och behöver hjälpen.

Svårast nå de som slår

Svårare att nå är den tredje gruppen. Kriscentrums arbete framöver kommer bland annat bli att försöka få igång arbetet med de som slår.

– Han eller hon som är förövaren kan också få stöd och hjälp, säger Sandra Sundblad. Vill man bryta ett destruktivt beteende så har man möjlighet att komma hit och få hjälp med det. Och det blir förstås större möjligheter till det om man själv är motiverad och vill ha en förändring.

På centret ska man kunna få samtal med en kurator med specialkunskap om våld i nära relationer. De kommer däremot inte ha någon jourverksamhet eller något skyddat boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista