Samir Ritzkallah och Cecilia Sannebro gästar Puls-studion. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
I väntan på utvisning

De vill införa ett "Lex Nermin"

1:13 min

Efter åtta år utvisades Nermin Cemans familj. Många asylsökanden är i samma situation. De långa handläggningstiderna stämmer inte överrens med barnkonventionen anser Cecilia Sannebro. Hon vill att reglerna görs om.

– Vi drömmer om en Lex Nermin där samhället går in och drar en gräns för mänskligt lidande. Har man varit fem år eller mer här, har myndigheterna misslyckats i asylprocessen och jag hävdar att där behöver vi göra något konkret och ta vårt ansvar, säger hon.

Hon menar att om det gått fem år efter att en asylsökande fått ett nej från Migrationsverket ska den sökande få stanna i Sverige.

Moderata riksdagsmannen Mikael Cederbratt tycker inte att det är humant att det ska ta lång tid men ställer sig inte bakom Cecilia Sannebros förslag.

– Det är helt fel väg gå, det ger plötsligt en morot om man fått ett nej. Om man håller man sig undan tillräckligt länge får man ett ja. Det undergräver trovärdigheten i den dom som vunnit laga kraft. Jag tror att många som ändå får lämna landet sen lurar sig själva genom att leva under jord, säger han.

Cecilia Sannebro lutar sig mot FN:s barnkonvention i sitt argumenterande.

– Där står att varje barn har rätt till en social trygghet, då undrar jag var finns den sociala tryggheten om man sitter fem, sex år och väntar på att bli avvisad, säger hon.

Hör hela paneldiskussionen här intill.

Hör reportaget med Ibrahim

Oviss framtid. För 23-årige Ibrahim Abdeljabbar känns framtiden hopplös då han varken får stanna i Sverige eller kan återvända till Irak där hans syster kidnappades och senare hittades död. Foto: Anders Abrahamsson P4 Väst

23-årige Ibrahim Abdeljabbar flydde från Irak 2007 och är en av runt 300 personer i vårt område som nekats asyl och inte frivilligt lämnat landet då han efter fem år i Sverige inte har något att återvända till.

Läs om fallet Nermin

Nermin lever på flykt

Nermin Ceman lever gömd av rädsla för att utvisas. Foto: Evelina Myrbäck

18-åriga Nermin Ceman har byggt upp sitt liv i Sverige. Hans familj sattes i förvar i väntan på avvisning i torsdags. På tisdagen lyfte planet mot Kosovo. Nermin gömmer sig fortfarande.

Här hämtas familjen Ceman

Här hämtas familjen Ceman för avvisningen till Kosovo. Foto: Anders Deros/Aftonbladet

Gränspolisen uppger att Nermin Cemans familj har utvisats. De fördes på tisdagsförmiddagen till Säve flygplats. Strax före klockan elva lyfte planet mot Kosovo.

300 visade sitt stöd

Erik Josefsson representerade Bengtsfors IF, där Nermin spelar. Foto: Peter Magnusson

Över trehundra personer samlades till ett fackeltåg under lördagen i Bengtsfors för att protestera mot utvisningen av 18-åriga Nermin Ceman och hans familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista