Peter Cullberg rättar till mjölkpaketen som numer är 1,25 kronor dyrare än vanligt/Foto:Charlotte Andersson, Sveriges Radio P4 Väst
Åmål

Uppslutning i Åmål kring högre mjölkpris

Kund: "Jag tycker bönderna är värda det"
1:08 min

Mjölken har blivit dyrare på de två Ica-affärerna i Åmåls kommun. Men det är bara bra tycker kunderna eftersom överskottet går till de lokala mjölkbönderna.

– Eftersom det går till bönderna är det bra. Det ställer jag upp på, säger Sune Göthberg som handlade en enliters förpackning med mjölk.

Mjölkpriset för enlitersförpackningarna höjde i det två lokala Ica-affärerna förra veckan.

Det blev en krona och tjugofem öre dyrare som går till de nio lokala mjölkbönder som finns i Åmåls kommun.

– Jag tycker bönderna är värda det. Jag vill stödja bönderna eftersom det är inte så många kvar, säger Solveig Kihlberg som även hon har ett mjölkpaket i korgen.

Just i Åmåls kommun finns det mjölkbönder som väcker opinion för att höja mejeriernas mjölkpriser till bönderna. Det blir allt färre mjölkföretag som är kvar då lönsamheten är dålig.

Icahandlaren Peter Cullberg läste om butiker i jämtland som höjde priset på mjölk  och lät överskottet gå till de lokala bönderna. Han ville gärna göra detsamma.

– Både för att uppmärksamma böndernas situation och för att stödja bönderna, säger Peter Cullberg.

Det höjda mjölkpriset finns kvar till årsskiftet och därefter ska bönderna och de två berörda Ica-handlarna diskutera om det blir en fortsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".