Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Fiske

Torsken nästan helt borta i fjordarna

"Bestånden försvunna för alltid"
5:54 min

En majoritet av lokala bestånd av torsk som tidigare lekt i Västerhavets fjordsystem anses i dag utrotade. Det säger Per-Olav Moksnes, miljöanalytiker på Havsmiljöinstitutet i ett pressmeddelande med anledning av den stora rapport om havets tillstånd som släpps idag.

– När vi säger utrotad talar vi om lokala bestånd. Torsken kan ses lite som en lax som simmar upp i speciella älvar när de ska leka. På västkusten har det historiskt funnit massa små lokala torskbestånd som har lekt på speciella områden i de här fjordsystemen, i Gullmarsfjorden och Havsstensfjorden och så vidare. Nästan alla de är borta idag, säger Per-Olav Moksnes.

– Det finns torsk, men den kommer från Nordsjön. De här lokala små bestånden är försvunna för alltid.

Hör hela intervjun med Per-Olav Moksnes här intill.

Andra saker som framkommer i rapportern är att bottenvegetationen i Skagerrak fortfarande visar tydliga tecken på miljöpåverkan, torskbestånden i Kattegatt är på historiskt låga nivåer och ytan med syrefria bottnarna är rekordstor i Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".