Foto: Leif R Jansson/Scanpix
RECEPT

Baka brödet med smak av pumpa eller kålrot

P4 Västs egen bakningsexpert Lotta Hellström gästar studion varannan torsdag. Men hemma i hennes kök ligger inte bakprylarna stilla. Här ger hon tips på två goda bröd med pumpa och kålrot.

Lottas Kålrots bröd

Passar jättebra till en god köttsoppa eller till en härlig skinksmörgås med en stark senap till.

  • En stor kokt och mosad kålrot
  • 2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 1 msk fänkål eller kummin
  • 50 g jäst
  • 1.6–1,8 l vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl

Rör ut jästen i den kalla mjölken, tillsätt fänkål eller kummin, rör i ½ av mjölet och tillsätt sedan kålrots moset. Tillsätt saltet och rör/knåda sedan in resterande mjöl lite i taget. Låt jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur. Förvärm ugnen till 225 grader och forma två limpor, snitta dem och låt dem jäsa ca 35 minuter. Spruta in lite vatten i ugnen och sätt in bröden i ugenen. Grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och låt bröden stå kvar i ugnen i ca 30 minuter till. Ta ut och knacka dem så att de låter i håliga eller om du föredrar termometer har en inner temperatur på ca 95 grader. Låt svalna innan de avnjuts.

Martins Pumpa bröd

Ett recept på Pumpa bröd efterfrågades och här kommer ett som jag tackar min vän Martin Jansson för, också en deltagare i Hela Sverige Bakar. Ett härligt bröd som passar jättebra till mat och till en god och värmande soppa.

2 bröd

  • 500 g pumpapuré
  • 500 g vetemjöl special
  • 100 g grahamsmjöl
  • 150 g fint rågmjöl
  • 25 g jäst
  • 100 g vetesurdeg
  • 50 g olivolja (I/2dl)
  • 18 g havssalt
  • 100 g pumpakärnor
  • + 100 g pumpakärnor till dekor.

1. Skala en stor pumpa och skär den i bitar. Koka den mjuk i vatten och häll upp i durkslag.

2. Kör pumpaköttet till en slät puré i en mixer. Väg upp rätt mängd (500g) och spar resten i frysen till ett annat tillfälle.

3. Väg upp mjölsorterna i en degbunke. Lös upp jästen i surdegan och häll detta över mjölet och pumpapurén. Knåda i maskin i tre minuter och tillsätt oljan. Knåda ytterligare 7 min och tillsätt saltet. Öka hastigheten och knåda intensivt i 6 min till. Gör gärna ett glutenprov. Rulla en bit deg mellan fingrarna och spänn ut till en tunn hinna. ´Håller den tunna hinnan är det klart.

4. Knåda in 100g pumpakärnor i degen och lägg den i en plastlåda med lock alternativt en degbunke med en fuktig handduk över. Låt degen vila i 90 min. Efter 45 min tar du upp degen på bakbordet och pressar ur all luft ur degen med händerna. Vik sedan ihop degen som ett kuvert och lägg tillbaka i bunken.

5. Lägg degen på ett mjölat arbetsbord och skär av ca 50g deg till dekor. Dela resten på mitten och rulla till två spännda bullar. Täck med bakduk och låt dem vila i 10 min.

6. Lägg bröden på ett bakplåtspapper på plåt.

7. Tag en kavelpinne (alternativt en avkapat kvastskaft). pressa ned kavelpinnen på åtta ställen så det bildas fördjupningar i bullen. Pensla bullarna med vatten och sikta över rikligt med fint rågmjöl. Dela den lilla bullen till dekoren i två bitar och rulla dem runda. Pensla dem med vatten och doppa dem i pumpakärnor. Placera de små bullarna i mitten av det större bröden.

8. Täck med duk och låt jäsa till dubbel storlek. (ca 75min)

9. Värm ugnen till 250 g med en bakplåt eller baksten inne.

10. Sätt in bröden på den heta plåten med en bakspade eller stekspade och spraya in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta.

11. Sänk temperaturen till 200gr efter 5min. Efter ytterligare 10 min öppnar du ugnsluckan för att lufta. Upprepa detta två g¨ånger till under bakningen.

12. Baka totalt ca 45 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".