Henning Lind Eriksen och Emil Eriksson kommer visa upp sitt filmarbete under Novemberfestivalen i Trollhättan. Foto: Peter Olsson/Sverigesradio
P4 Morgon

Henning och Emil flyttar berg och byter årstider på film

"En gång la jag in min egen bil"
6:31 min

Emil Eriksson och Henning Lind Eriksen i Trollhättan arbetar med att förbättra redan inspelade filmer. Det kan både handla om att lägga till och ta bort.

– Företaget heter Zentropa Postproduktion och ingår i Lars von Triers filmimperium. Just nu är det högsässong för att efterarbeta filmer som ska bli klara till vårens festivaler i bland annat Cannes, säger Henning.

Det handlar om att på elektronisk väg ta bort eller lägga till saker i bilden eller att förändra färger och ljus.

– Vi kan få en scen inspelad på sommaren att se ut som om det vore höst eller plocka bort mikrofonbommar som råkar komma med i bild.

Men det handlar också om större förändringar.

– En gång fick jag lägga in ett helt berg i en scen för att dölja delar av filmteamet som syntes på filmen, berättar Emil Eriksson.

Under Novemberfestivalen för unga filmare som hålls i Trollhättan under veckoslutet finns det viss möjlighet för intresserade att besöka killarnas filmverkstad. Själva kommer de också att kika på de unga filmarnas alster.

– Festivalen är jätteviktig för svensk film. Många talanger blir upptäckta här och nivån på filmerna blir bättre och bättre, säger Henning Lind Eriksen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".