Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
Fordonsindustrin

Värre fordonskris i Sverige än internationellt

"De måste söka sig utomlands"
1:19 min

De svenska underleverantörerna till fordonsindustrin har större problem än de utländska. Det visar en undersökning av statliga fordonsutvecklingsföretaget Fouriertransform.

– Det är en rätt dyster läsning med hänsyn till att det vi ser nu, det är att de svenska underleverantörerna inte ens har kommit tillbaka till 2007-års resultatnivåer eller försäljningsnivåer. De har fortfarande svårt. De utländska leverantörerna har klarat sig bättre och redan under 2009 och 2010 kommit tillbaka, säger Per Nordberg, vd på Fouriertransform.

Fouriertransform har tittat närmare på 1 000 underleverantörer varav 348 finns i Sverige och resterande i 35 andra länder. Det har man gjort under åren 2005 till 2011.

Analysen visar att de svenska företagen backar i lönsamhet jämfört med den globala industrin.

En av anledningarna är att de svenska företagen har haft för få kunder, säger Per Nordberg.

– De svenska leverantörerna har varit för koncentrerade till en eller två kunder i Sverige. De har inte en så stor andel export som de utländska leverantörerna har haft.

För att förbättra läget behöver företagen bredda kundbasen, enligt rapporten. Det gör man genom att vända sig mot Asien och hitta kunder där, menar Per Nordberg.

– De måste söka sig utomlands för att nå den tillväxten. Tillväxten finns inte i Europa i den utsträckning som vi haft tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".