I väntan på utvisning

Mamma valde livet som gömd

1:33 min

18-årige Nermin Ceman, tidigare bosatt i Billingsfors, är en av dem som gått under jorden för att undvika utvisning. Och han är inte den enda som valt det alternativet, polisen i Västra Götaland efterlyser just nu 1500 före detta asylsökande.

P4 Väst har träffat en familj i Trollhättan som levde gömda i 2,5 år.

– Det var jobbigt, men jag och mina tre barn kämpade, säger mamman i familjen som vill vara anonyma.

De lämnade Kosovo 2006 och kom till Sverige. Här fick familjen fick avslag på sin asylansökan och mamman kände sig tvungen att gå under jorden. Att åka tillbaka till Kosovo var inget alternativ, då de som romer var utsatta för våld i hemlandet. Trots att det var en ständig stress att leva gömd, var det bättre än att åka tillbaka.

– Var jag än gick trodde jag att jag skulle bli upptäckt, råkade jag se polisen trodde jag att de skulle ta mig, säger hon.

Familjen fick hjälp av privatpersoner och kyrkan. De fick bo i olika lägenheter i Trollhättan och fick 400 kronor i veckan för att köpa mat och andra förnödenheter. Mamman i familjen har aldrig tvivlat på att hon tog rätt beslut när hon valde livet som gömd.

– Jag räddade mina barn, säger hon.

Den ena dottern var under fyra år svårt sjuk. Hon blev apatisk på grund av traumatiska upplevelser i både Kosovo och Sverige, och under en period trodde mamman inte att dottern skulle kunna bli frisk. Men för ett år sedan vände det. På grund av dotterns svåra psykiska tillstånd kunde de ansöka om asyl på nytt och fick då ett ja, och livet i Sverige kunde börja på riktigt. Uppehållstillståndet har inte bara gjort att dottern börjar komma tillbaka till livet, utan hela familjen kan pusta ut.

– Nu känner vi oss fria, säger mamman.

Läs om fallet Nermin

Nermin lever på flykt

Nermin Ceman lever gömd av rädsla för att utvisas. Foto: Evelina Myrbäck

18-åriga Nermin Ceman har byggt upp sitt liv i Sverige. Hans familj sattes i förvar i väntan på avvisning i torsdags. På tisdagen lyfte planet mot Kosovo. Nermin gömmer sig fortfarande.

Hör reportaget med Ibrahim

Oviss framtid. För 23-årige Ibrahim Abdeljabbar känns framtiden hopplös då han varken får stanna i Sverige eller kan återvända till Irak där hans syster kidnappades och senare hittades död. Foto: Anders Abrahamsson P4 Väst

23-årige Ibrahim Abdeljabbar flydde från Irak 2007 och är en av runt 300 personer i vårt område som nekats asyl och inte frivilligt lämnat landet då han efter fem år i Sverige inte har något att återvända till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista