Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Goda småpizzor med mozzarella och basilika

Rickard Halleröd tipsar idag om hur du får till tre smarriga, goda pizzor med mozzarella, basilika, sardeller, räkor och aiolo. Tillaga och njut.

Tre småpizzor

- Mozzarella och basilika
- Sardell
- Räkor med aioli


Detta behövs till 4 personer

  • 10 gr Jäst
  • 1,5 msk margarin
  • 1 tskSalt
  • 1 tsk socker
  • 0,6 kg vetemjöl
  • 1 brk krossad tomat
  • 1 tub tomatpuré
  • Oregano
  • 1 liter riven ost
  • 1 bit mozzarellaost
  • 1 brk sardeller
  • Lite färsk basilika
  • 2 hg räkor
  • 1 gul lök
  • 4 vitlökar
  • Svarta oliver

1. Blanda 2,5 dl ljummet vatten med 10 gr jäst, salt och socker.
2. Tillsätt mjölet och arbeta ihop en smidig deg helt utan luft i.
3. Forma till 12 st lika stora bullar och låt kalljäsa i skafferiet eller på sval plats över natten under fuktig handduk.
4. Mixa krossad tomat med en 1/3 tub tomatpuré och lite oregano.
5. Ställ fram "pizzabullarna" i rumstemperatur minst 30 - 40 minuter innan pizzorna ska lagas.
6. Sätt ugnen på full värme över och under med en plåt i.
7. Kavla ut bullarna tunt, lägg dessa på bakplåtspapper och bred sedan på ett tunt lager med tomatsås.
8. Lägg på riven ost.
9. Lägg skivad mozzarellaost och baslikablad på 4 pizzor.. Lägg hackade sardeller blandat med hackad vitlök och lök på de 4 sista pizzorna.
10. Tag ut den heta plåten och "dra över" smörpappret med de första pizzorna på och grädda i ca 6 - 8 minuter. Fortsätt tills alla är klara .
11. De fyra med bara ost och tomat toppas med rikligt med räkor och aiôli.
12. Ringla över en god olivolja.

Recept: Rickard Halleröd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".