Bild från hackergruppen Anonymous film som de publicerade tidigare i höstas i samband med att de uttalade hot mot Sverige.
HACKERSKANDAL

Patientuppgifter kan ha läckt ut: "Det får bara inte hända"

1:17 min

Regionens datasystem hackades i gruppen Anonymous stora hackerattack i augusti. Trots att it-avdelningen kände till händelsen berättade man inget, berättar it-direktör Göran Ejbyfeldt. Kommentera: Är du orolig efter attacken?

Ett internationellt hackernätverk misstänks ha gjort dataintrång inom sjukvården i Västra Götalandsregionen. Ingreppet ska ha skett i augusti.
– Vi har gjort efterforskningar så långt möjligt men vet i dagsläget inte om och hur tillgången till uppgifterna eventuellt har utnyttjats. Vad vi vet har ingen kommit till skada på grund av intrånget, säger Valter Lindström, säkerhetsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Det löst sammansatta hackernätverket Anonymous, som säger sig stödja Julian Assange, kan ha haft möjlighet att komma över sekretessbelagd patientinformation från tidigt 1990-tal till hösten 2009.

Det handlar i så fall om namn, adress och en del information som kan kopplas till sjukdomen patienten haft. Däremot inga sjukjournaler. Om hackarna verkligen kommit åt uppgifterna är inte klarlagt.

– Det är oroväckande. Det ska ju inte hända på ett sjukhus, säger han. Det kan ju komma ut mycket fel information, säger Kjell Johansson som besökte Uddevalla sjukhus på fredagen.

De patineter som kan ha berörts bor i området kring Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.

– Den här gruppen kom åt en server, det fanns ett kryphål i en mjukvara så att de kom in i vår miljö, säger Göran Ejbyfeldt it-direktör i Västra götalandsregionen till P4 Väst.

Hur upptäckte ni det här?

– Vi såg att man hade ändrat vår webbsida, sedan täckte vi till det här kryphålet så fort som möjligt. Det fanns en del olyckliga omständigheter kring detta, en dörr var öppen i vår säkerhetsprogramvara.

Vad är det för typ av uppgifter de kan ha kommit åt?

– Det är administrativa uppgifter fram till 2009. Men vi vet inte om man har utnyttjat den här möjligheten at komma åt datan. Och vi kan inte ta reda på om den här datan är ute.

Hur allvarligt ser du på detta?

– Det är naturligtvis mycket allvarligt när man kan komma igenom våra brandväggar och komma åt våra data.

Hur många patienter kan det handla om och vilka kan det beröra?

– Det är ju de som är i norra Bohuslän. Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Jag vågar inte säga något antal.

Ni upptäckte det här i augusti, varför har ni inte gått ut med detta?

– Vi vet inte om någon data är ute, vi jobbat med att täppa till de här läckorna och stänga till miljön. Det är det vi har fokuserat på.

Hur orolig ska man vara?

– Det kan jag inte svara på.

Fallet är polisanmält som ett misstänkt dataintrång.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista