Distriksjuksköterskan Christina Johansson vaccinerar mot säsongens influensa på Kungshamns vårdcentral. Foto: Annie Fallenius/P4 Väst

Få vaccinerar sig mot influensa

Smittskyddsläkaren: ”Vaccinera er”
1:18 min

Det är färre som vaccinerat sig mot årets influensa än tidigare år, även bland riskgrupperna. Det är något som oroar Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittsskyddsläkare i Västra götalandsregionen. 

– Det ser jag med stor oro på. Riskgrupperna löper risk att bli allvarligt sjuka och till och med dö i influensa. Därför är det väldigt viktigt att ta säsongsinfluensavaccinet. Det är klart visat att det minskar allvarlig sjuklighet och dödlighet, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittsskyddsläkare i Västra götalandsregionen.

Eva Lindhusen Lindhé vill understryka att årets vaccin inte kan ge narkolepsi som biverkning, vilket hon tror att många oroar sig för.

– Årets säsongsvaccin som vi har i regionen är över huvud taget inte släkt med pandemivaccinet från 2009 och 2010, men jag tror att folk fortfarande är rädda.

Fallen av influensa väntas öka de kommande veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".