Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio

Polisen: "Anonymous kan komma med fler överraskningar"

Polisen Anders Ahlqvist om hackerattacken
6:35 min

Hackernätverket Anonymous kan ha kommit över patientinformation från 100-tusentals patienter efter ett datatrång i Västragötalandsregionens datasystem. Anders Ahlqvist, IT-expert hos polisen, tror att hackergruppen kan komma med fler överraskningar.

– Det är ju vad de lovat och det är ju därför gör det offentligt. De visar vad de kan. Det är inte ossanolikt att de har flera överraskningar som kan komma längre fram. Det här har varit känt för polisen sedan det kom, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert vid rikspolisstyrelsen.

Vad använder Anonymous uppgifterna till?

– Än känner vi inte till att de använt de i någon organiserad form. Sjukhusuppgifter är ju bland de känsligaste vi har, så det här är ganska obehagligt, säger Anders Ahlqvist.

NU-sjukvården ser allvarligt på den uppkommna situationen. Och gör allt för att stötta sina patienter.
– De som är oroliga kan ringa och prata med någon här. Numret är 010-473 79 80, säger Ulf Almqvist och forsätter:

– Det är oerhört känsligt, vi har ju sträng sekretess i NU-sjukvården. Att detta kommit ut är ytterst allvarligt, säger Ulf Almqvist.

Det här får ju inte hända, vem har ansvaret?
– Nej det får inte hända, men det har hänt. Problemet är att de hackat sig in i vårt IT-system och de var vi ju inte ensamma om att råka ut för, säger Ulf.

Hur jobbar ni vidare med detta?
– Förhoppningen vi har är att uppgifterna inte används på ett otillbörligt sätt och utöver vad som redan gjorts. Men jag utgår från att vår IT-enhet arbetar med att skydda våra system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".