1 av 2
Hassan Mohamud från Trollhättan har blivit uppsagd två gånger. Foto: Mona Ismail Jama
2 av 2
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
VARSELVÅGEN

Hassan har förlorat jobbet – två gånger

1:41 min

Varselvågen har den senaste tiden drabbat P4 Västs område hårt och situationen nu är bland den värsta i Sverige. Under årets första tio månader varslades 3 529 personer, det visar statistik som Sveriges Radio har tagit fram. Hassan Mohamud från Trollhättan har blivit uppsagd två gånger.

P4 Västs område ligger i topp av tabellen över antalet procent av innevånarna som har varslats från januari till oktober, med 3 529 personer. Värst drabbat i hela Sverige är Trollhättan, där varslades 3 036 personer.

En stor del av uppsägningarna kommer från SAAB som varslade anställda i januari.

En som har blivit av med jobbet är Hassan Mohamud från Trollhättan som har blivit uppsagd två gånger. Nu har han varit arbetslös sedan 2011.

– Det är tiotusen personer som inte har jobb nu. Jag söker jobb hela tiden, men det är ingen som svarar. Alla går till arbetsförmedlingen, men kan inte hjälpa dem. Jag söker jobb i Göteborg och Borås. Överallt. Men det finns inga jobb. Just nu går jag på aktivitetsstöd. Jag är hemma. Det är tråkigt, säger han.

Hassan berättar att han och hans familj har under det senaste året levt under svåra ekonomiska förhållanden.

– Nej det räcker inte. Jag betalar 6 900 kronor varje månad för hyra så det räcker inte. Jag har två barn och fru, säger han.

Trots detta så är Hassan Mohamud optimistisk inför framtiden och hoppas att Nevs ska starta upp produktionen igen.

– Hoppas SAAB kommer tillbaka för att i Trollhättan jobbade alla inom industrin, men nu finns det ingen industri, VOLVO gjorde uppsägningar, SAAB gjorde uppsägningar. Det finns ingen industri i Trollhättan, man sitter bara hemma, vi väntar, säger han.

Mona Ismail Jama
Victor Jensen
nyheter.vast@sverigesradio.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista