1 av 2
Laddstolpe för elbilar invigs i Trollhättan. Magnus Frykholm, på företaget Chargestorm, berättar om laddstationens teknik. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
2 av 2
Nevs presschef Mikael Östlund var på plats på Innovatum i Trollhättan när laddstolparna invigdes. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
Bilindustri

Inte bara en laddstolpe – även en milstolpe

"Detta kanske är starten på något innovativt"
1:31 min

En laddstolpe som ska bli en milstolpe. Det var budskapet när Trollhättans stad idag invigde en laddningsstation för elbilar vid kommunhuset.

I snålblåst och typisk höstkyla höll det socialdemokratiska kommunalrådet Paul Åkerlund invigningstalet.

– Vi står inför en stolpe här som inte ser så mycket ut för världen. Men vem vet detta kanske är starten på något väldigt innovativt och nytt.

Den ser nästan ut som ett rymdskepp i miniatyr – laddstolpen som är placerad på kommunhusets parkering i Trollhättan.

Dan Möllengård, som är folkpartist, skrev en motion om att det skulle byggas en laddstolpe och han är nöjd med att det nu finns en.

– Att vara före är alltid bättre än att vara efter. Trollhättan Stad går nu i bräschen och är före. Det tycker jag är en stor eloge till alla politiker som har ställts sig bakom och hjälpt till att förverkliga detta, säger han.

Hur mycket är ni villiga att satsa på detta?

– Det är en budgetekonomiskfråga. Jag är glad över det som har kommit nu och sedan får vi se vad det finns för utrymme, säger Möllengård.

Även laddstolpar på Innovatum invigdes i dag och det var många aktörer inom elfordonsbranschen som var på plats. Även Saabs nya ägare Nevs var på plats.

– Framförallt är det intressant att se att det finns en sådan kompetens här i Trollhättan och i Västra Götalandsregionen. Det tror jag kommer vara viktigt för regionen och det är intressant även för oss. Laddstolpar är själva grundförutsättningen för att man som konsument ska förstå att det är ett alternativ, och ett rätt klokt alternativ, att skaffa sig en elbil, säger Nevs presschef Mikael Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".