Matthias Lindskog från AK-konsult visar hur man skulle kunna ventilera bort kemikalierna. Foto: Anders Abrahamsson/Sveriges Radio

9 000 kvadratmeter golv måste läggas om i Henåns skola

"Vi misstänker allt när vi börjar"
1:38 min

Merparten av Henåns skolas 9 000 kvadratmeter golv behöver brytas upp och läggas om. Det framkom när företaget som undersökt inomhusmiljön idag presenterade sin senaste rapport om inomhusmiljön i skolan.

Mögelskador som uppkommit på grund av fukt i golvet längs ytterväggarna och kemiska reaktioner mellan lim och spackel. Det är troligen det som ligger bakom de problem som personal och elever känt av vid Henåns nya skola och som gjort att man sedan augusti inte kan bedriva någon verksamhet i lokalerna.

Den slutsatsen drar Mathias Lindkog som är en av personer från företaget AK Kosult som arbetat med undersöknignarna av skolan.

För att åtgärda problemen föreslår konsultföregatet olika typer av lösningar där man antigen kan ventilera ut kemikalierna ur fastigheten genom en såkallas luftspalt eller att med hjälp av metall eller glas isolera kemikalierna från att nå inomhusluften.

Vilken åtgärd som nu kommer att användas för att komma till rätta med problemen kommer enligt kommunchefen på Orust, Roland Kindslätt, att bestämmas på ett möte nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".