Här ses Ariane 5 tidigare år då raketen lyfter vid Kourou rymdbas i Franska Guyana. Foto: AP/Scanpix
Trollhättan

Rymdraket bra för GKN Aerospace

"Väldigt förväntansfulla"
1:19 min

Det kommer positiva signaler om framtiden för rymdraketen Ariane-5. Ett besked som gynnar GKN Aerospace i Trollhättan, tidigare Volvo Aero. Det säger företagets affärutvecklingschef Ulf Palmnäs.

– Vi är väldigt förväntansfulla och positiva till det besked som har kommit från ESA:s ministermöte. Man har bestämt sig för att man ska fortsätta med Ariane 5-raketen och utveckla den vidare och flyga med den till åtminstone 2025, säger Ulf Palmnäs.

GKN Aerospace meddelade för en vecka sedan att man minskar personalstyrkan med 350 personer.

Nu är det en mer positiv nyhet för företaget. Ariane 5 ska alltså användas många år till och det är en raket som GKN tillverkar delar till. Exakt vad det här betyder för GKN, vet inte Ulf Palmnäs i dagsläget.

– Den produktion vi har mot Ariane 5-raket ser ut att vara säkrad i mer än 10 år framöver och dessutom finns det många spännande utvecklingsprojekt att göra inom fortsättningen på Ariane 5 och 6.

Men affärsutvecklingschefen Ulf Palmnäs säger att beskedet förmodligen inte kommer att påverka beslutet att minska personalstyrkan.

– Det tror jag inte. Rymdverksamheten är långsiktigt och ganska stabil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".