Amurtigern på Nordens Ark har släktingarna i Ryssland. Foto: Emil Björklund/SR Väst.
Sotenäs

WWF och Nordens Ark spårar tigrar i Ryssland

WWF: "Tigern har en prislapp på sig"
1:16 min

Idag åker en liten grupp från Sverige till Khabarovsk i Ryssland för att spana efter amurtigrar. Det är Nordens Ark och Världsnaturfonden som vill veta hur deras projekt för att rädda amurtigern fungerar på plats, i nationalparken där tigern lever.

Ola Jennersten från WWF berättar att den hotas framför allt av tjuvjägare.

– Tigern har ju en prislapp på sig. Man kan sälja den till Kina för stor pengar, framför allt skinnen och benen också som används till bland annat tigervin och ingrediens i tradtionell orientalisk medicin.

Så även tigrarna i nationalparken är hotade?

– Är det en buse som vill åka in och skjuta en tiger så är risken för honom att bli upptäckt rätt liten, säger Ola Jennersten.

I nationalparken finns det sju amurtigrar på ett område lika stort som Bohuslän, och projektet har som mål att dom ska vara dubbelt så många om tio år.

Det är också viktigt att försäkra sig om att projektpengarna, 5,3 miljoner, verkligen används på rätt sätt.

– Vi vill kolla att det som är sagt att det ska göras, det vill säga bygga informationsanläggningar och köpa en del fordon, snöskotrar och annat, då vill vi ju veta att de finns, säger Ola Jennersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".