I Västra Götaland var det nästan nio procent färre poliser i tjänst under helgen som jämfördes. Foto: Maria Loewen/P4 Väst
Polisen

Färre poliser i tjänst när brotten sker

Inre befäl: "Färre poliser som åker radiobil"
1:24 min

Det är färre poliser som jobbar på helger, när de flesta brott begås, jämfört med för fjorton år sen. Detta trots att antalet poliser totalt har ökat med nästan 20 procent under samma tid.

Det är som har jämfört en helg i mars 2012 med en helg 1998 och jämförelsen visar sig att färre poliser var i tjänst i år.

I Västra Götaland var det nästan nio procent färre poliser i tjänst under den här helgen.

Martin Landberg jobbar som inre befäl hos polisen i Uddevalla. Han säger att han är nöjd med bemanningen under natten mellan fredagar och lördagar, då de flesta brotten begås. Däremot önskar han att fler poliser var i tjänst under veckorna.

– Vissa av de larm som kommer in till ledningscentralen har vi kanske inte resurser att skicka idag, för vi är färre poliser som åker radiobil eller har polisuniform på utsidan.

Hur påverkar det allmänheten?

– Många av dessa ärenden får man rätt så lång väntetid eftersom det är färre poliser som åker på larmen, säger Martin Landberg.

Enligt Fyrbodals polischef Niclas Hallgren har antalet poliser i yttre tjänst i Fyrbodal ökat med 10 procent sedan 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".