Utbildningsminister Jan Björklund (FP).Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Nya betyg stressar lärare

Sjätte- och sjundeklassarna kommer för första gången ta jullov med ett skolbetyg i handen. Lärarfacken varnar för att betygen inte kommer att bli likvärdiga eftersom lärarna inte fått tillräcklig handledning.

Båda Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har gjort undersökningar bland lärarna om hur förberedda de är på att sätta betyg i de nya årskurserna med det nya betygssystemet. Resultatet visar på en entydig bild där många lärare anser att de fått för dålig fortbildning och att de känner sig osäkra inför betyssättningen.

Men det är något som läraren Annika Gustavsson, som undervisar årskurs sex på Skaftö skola, inte håller med om.

– Vi har ju varit nere i Göteborg på betygskonferenser, och det finns ett digert material på Skolverkets hemsida där man kan läsa på. Jag känner mig inte osäker på att sätta betyg, men om jag vill lägga såhär mycket tid på det, det är en annan sak.

I och med den nya uppgiften med att sätta betyg för lärarna som undervisar årskurs sex har arbetsbelastningen ökat. Tiden för att förbereda lektioner har därmed fått stå tillbaka säger Annika Gustavsson.

– Det tar ingen lång tid att sätta ett betyg, men allt ska ju dokumenteras. Det ska ju finnas klara dokumentationer på vad eleven har gjort och hur jag tänker kring detta. Eleverna ska ju kunna ifrågasätta varför de får bara B och inte A.

Annika Gustavsson anser att den tiden som hon och andra lärare nu kommer lägga på betygsuppgiften skulle kunna läggas på andra saker. Betygen kommer inte hjälpa de svagare eleverna framåt, anser hon.

– Snarare stjälper man de tidigare. De vet redan att de har det jobbigt och nu blir det tydligare, man sätter en stämpel på det är så.

Betygsskalan

Det nya betygssystemet. Källa: Skolverket.

Det finns fem godkända betyg, E till A. A är högsta godkända betyg och E betecknar godkända kunskaper. I grundskolan och motsvarande skolformer och inom gymnasiet och vuxenutbildningen sätts också betyget F för icke godkända kunskaper. En elev som inte deltagit i undervisningen kan få streck, vilket inte är ett betyg.

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".