Eva Fagerström och Ylva Johansson fick tillfälle att prata under Ylvas besök på Rotviksbros äldreboende under måndagen. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Äldrevård

Kritik mot nedskärningsförslag

De föreslagna besparingarna inom äldreomsorgen i Uddevalla skulle slå orimligt hårt mot de äldre, det menar Ylva Johansson, riksdagsledamot och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen.

För att komma till rätta med det ekonomiska underskottet inom socialomsorgen i Uddevalla har omsorgen själva presenterat ett besparingsförslag. Parallellt har också två fristående konsulter granskat verksamheten och presenterat ett besparingsförslag på hela 150 miljoner kronor. De olika besparingsförslagen har fått anställda inom omsorgen och medlemmar vid Kommunal att reagera.

Som reaktion anordnar fackförbundet Kommunal i dag en demonstration genom Uddevalla.

– Jag är väldigt orolig över att många äldre inte kommer få den vård, omsorg och trygghet som man behöver och som man rimligen kan begära när man har jobbat och slitit ett helt långt liv, säger Ylva Johansson, riksdagsledamot och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen som bjudits in till demonstrationen.

Bland besparingsförslagen har hörts att Uddevalla kommun bör avskaffa sin paliativa enhet då vård i livets slutskede är någon lagen menar att landstingen ska sköta. Man menar också att man skulle kunna avveckla många gruppboendeplatser genom att utöka hemtjänsten.

En hemvaktsmästare föreslås också dras in, en besparing på 300 000 kronor i ett kortare tidsperspektiv. Men kritiker menar att kommunen skulle förlora mycket mer på att ta bort tjänsten.

Eva Fagerström är undersköterska på Rotviksbro äldreboende i Uddevalla och menar att det finns många risker med neddragningar inom hemstjänsten.

--  Jag förstår att de äldre är oroliga och ledsna. Om man drar in hemvaktmästaren - då kanske det blir fler fallolyckor. Eller de som inte får hemstjänst och som behöver hjälp med sina mediciner, för deras del kommer inte medicineringen att fungera, säger Eva Fagerström, undersköterska på Rotviksbro äldreboende i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".