Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Är det okej att ha skolsamlingar i kyrkan?

12 min

Inför årets adventsfirande som inleds på söndag väcks åter debatten om skolsamlingar i kyrkan. Skolverket har därför tagit fram en juridisk vägledning för rektorerna runt om i landet. Vad tycker du – rösta och kommentera här.


Rossana Dinamarca är vänsterpartistisk riksdagsledamot och debatterade idag mot kristdemokratiska riksdagsledamoten Penilla Gunther om skolorna ska ha samlingar i kyrkan. Du hör hela debatten här intill.

Många av landets skolelever samlas i kyrkan under advent, men då uteblir samtliga religiösa inslag. Detta i enlighet med skollagen som trädde i kraft i juli 2011.

Svenska skolan är enligt lagen icke-konfessionell och rektorerna har det yttersta ansvaret. Om kyrkan till exempel inte vill kompromissa med kyrkans budskap och inte kan komma överens med skolan, måste rektorn avstå från att ha samlingen i kyrkan.

Inför adventsfirande och skolavslutningar hör många rektorer av sig till Skolverket med frågor om vad som egentligen gäller.

– Vi har tagit fram en tydlig vägledning som ska vara ett stöd för de rektorer ute i landet som har att fatta beslut om man ska genomföra de här samlingarna i kyrkan, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd vid Skolverket.

Är inte skollagen tillräckligt tydlig?

– Vi hjälper till att uttolka de bestämmelser som finns.

Annika Augustsson (TT)

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista