Hillevi Engström. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Trollhättan

Hillevi Engström vill lösa arbetslösheten med utbildning

"Människor måste få utbildningsmöjligheter"
1:33 min

Trollhättan har landets högsta arbetslöshet och nästa var tredje ungdom saknar jobb. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström besökte i dag Trollhättan och betonade då att utbildning är viktigt för att fler ska få jobb.

– Framför allt handlar det om att människor får utbildningsmöjligheter. Att flera kommer tillbaka till skolan bland ungdomar och fullgör sig gymnasieutbildning. Men även omskolning av olika slag och att söka de jobb som finns, säger Hillevi Engström.

Trollhättan har Sveriges högsta arbetslöshet, totalt sett ligger den på 16 procent. En ökning jämfört med samma tid ifjol, då den var 14 procent. Anledningen till det är främst Saabs konkurs, enligt Arbetsförmedlingen.

När det gäller ungdomsarbetslösheten, som också är högst i landet, har den sjunkit med tre procentenheter från 34,3 till 31,3 procent.

– Pratar vi om ungdomar har vi väldigt mycket insatser, bland för att inspirera ungdomar att gå tillbaka och få en gymnasieutbildning, säger Hillevi Engström.

Många i Trollhättan har varit arbetslösa under en lång tid, och har svårt att hitta ett nytt jobb. Antalet långtidsarbetslösa har ökat med två tredjedelar jämfört med samma period i fjol.

Regeringen satsade en hel del pengar på de Saabanställda vid konkursen. Men enligt IF metall har man glömt bort de som var arbetslösa innan konkursen.

– Vi har gjort väldigt kraftfulla satsningar och vi gör ännu mer satsningar i budgeten nästa år. Det handlar bland annat om utbildning och omställning.

Det finns många i Trollhättan som var arbetslösa långt innan Saabs konkurs. De kan känna sig bortprioriterade, att man prioriterar de som kommer direkt från ett jobb. Hur ser du på det?

– Arbetsförmedlingen måste klara av att att göra båda sakerna samtidigt. Men det som Arbetsförmedlingen framför allt har fokus på är långtidsarbetslösa personer, säger Engström.

Men antalet långtidsarbetslösa har ökat i Trollhättan med 66 procent på ett år. Är satsningarna tillräckliga då?

– Man måste titta på att varje individ får rätt insats. Det kan handla om utbildning, pendlingsstöd och att kanske söka jobb utanför Trollhättans kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".