Skelettdelar utlagda på golvet i kvinnans vardagsrum skapar nästan ett komplett människoskelett. Foto: Polisen, förundersökningsmaterial

Rättegång mot skelettkvinna inleds

I dag börjar rättegången mot den 37-åriga kvinna som ska ha köpt och sålt skelettdelar över nätet. Hon förvarade de i sitt hem i Bergsjön i Göteborg. Hon misstänks också för att använt skelettdelarna i sexuella handlingar, vilket är ett brott mot griftefriden.

Det var i september i år som polisen hittade en mängd skelettdelar i kvinnans lägenhet efter att hon ska avlossat ett vapen från sin balkong.

Kvinnan erkänner att hon köpt och sålt skelettdelar över nätet. Men menar att detta beror på att hon har ett historieintresse.

Enligt åklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas har kvinnan ett extremt intresse för döden:

– Hon säger själv att hon köpt dem på internet, berättar hon, samtidigt har vi en hel del material i utredningen som visar att hon är väldigt intresserad av bårhus, begravningsplatser och annat.

Polisen har hittat inlägg på nätsajt där kvinnan beskriver hur hon vill starta en sajt där man kan titta på pornografiska bilder med "vackra döda män och kvinnor". Och hon ställer frågor om detta är lagligt. Enligt polisen är det hon som skrivit inläggen, men kvinnan själv nekar.

På kvinnans dator fanns bilder som enligt polisen föreställer kvinnan som poserar närgånget med människoskallar, och även bäddat ner dem i sin säng. Men kvinnan säger att det inte är hon.

Två av kvinnans tjejkompisar har berättat om hennes sexuella intresse för de döda. En av dem har jobbat på ett äldreboende och berättar att kvinnan erbjudit pengar för att komma in till de boende som dött. Kvinnan säger att det är lögn, men enligt åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas är vittnet trovärdigt.

Den konstnär i Uppsala som ska ha köpt flera av kvinnans skelettdelar kommer också att vittna. Han är inte längre misstänkt, trots att han köpt och förvarat skelettdelar. Därför tycker kvinnans advokat Annika Stanislaus att även hennes klient borde frias från misstanke.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista