Igge och Pigge är maskotar för bandy-VM. Foto: Björn Stohlt
P4 Morgon

Philip Hänninen är maskot under bandy-VM

2:38 min

Det är Philip Hänninen och Niklas Henriksson som ska vara maskotar under den stora VM-festen som vankas 2013. Då kommer Niklas och Philip agera igelkottarna Igge och Pigge.

Mellan 27 januari och 3 februari kommer det 33:e världsmästerskapet i bandy avgöras i Vänersborg. Och varje erkänt mästerskap har en maskot. Igge och Pigge heter de, och fanns med redan 1997 när det var VM i staden senast.

Ska ”tagga” igång publiken

Niklas Henriksson och Philip Hänninen är killarna som ska skrinna fram på isen i form av de två igelkottarna Igge och Pigge.

– Vi ska vara med innan varje match Sverige spelar, vara på isen och försöka få igång publiken, säger Philip.

Som ett av knepen att få fart på publiken i Arena Vänersborg utesluter inte killarna att använda sig av den beprövade ”Raketen”.

Mina barn kom på namnen

Inför bandy-VM 1997 hade Elfsborgs Läns Allehanda utlyst en tävling där läsarna skulle få namnge maskotarna. Och Sigrid Nilsson i Vänersborg hade inte skaffat några VM-biljetter till sina barns stora besvikelse, när hon fick syn på tävlingen i tidningen.

– Sätt namn på dem, så får ni biljetter, sa Sigrid till sina barn. Och tack vare en rubrik i tidningen skickade de in förslaget Igge och Pigge, vilket visade sig vara det vinnande bidraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista