Försämrat läge för småföretag i Fyrbodal

"Finns ljusglimtar"
1:24 min

Läget för småföretagen i Fyrdobal har försämrats sedan i våras och läget i Västra Götaland är sämre än snittet i riket som helhet.

– Det är en kraftig dämpning, men det finns även ljusglimtar och det finns tillväxtpotential, säger Anna Aldegren är föreningsutvecklare på organisationen Företagarna.

Vad består dämpningen i?

– Det är framförallt en svag efterfrågan. När vi frågar vad som är det största tillväxthindret är det svag efterfrågan och höga arbetskostander, säger Aldegren.

Läget för småföretagen i Fyrdobal har försämrats sedan i våras och läget i Västra Götaland är sämre än snittet i riket som helhet, det visar småföretagarbarometer är en undersökning som görs av Företagarna och Swedbank.

Företag med till och med 49 anställda har svarat. I Fyrbodal har 123 företag svarat och i Västra Götaland är det 625 stycken.

Hos stålföretaget Limeco i Uddevalla har man märkt en liten försämring.

– Läget är ganska stabilt, men det är en lite vikande trend på den inhemska marknaden, säger företagets vd Åke Abrahamson.

Men både Åke Abrahamsson och Anna Aldegren på Företagarna  menar att läge är långt ifrån lika allvarligt som under finanskrisen.

– Jämfört med den krisen ser det bra ut nu, vi har inte kommit ner i någon svacka, säger Abrahamsson.

– Jämför man med 2008 och 2009 är vi absolut inte på de nivåerna som vi var då, säger Anna Aldegren.

Hur ser företagen på framtiden?

– Det beror på vilken bransch man tittar på. När det gäller industrin är man rätt så negativ inför framtiden, däremot är tjänstesidan är väldigt positiv framför, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".