1 av 5
Julen 1996 härjade Spökena Staffan och Jean på slottet Greveholm. Ivar, Melitta och Lillan var med om äventyret – som har blivit en oförglömlig klassiker. Foto: SVT
2 av 5
Den nya familjen som flyttar in på Greveholm består av mamma Kicki, pappa Stig och barnen Benny och Saga. Spökena Jean och Staffan bor kvar på slottet. Foto: SVT
3 av 5
Julen 2012 drömmer mamma Kicki om att bli grevinna på slottet. Här ses hon med spökena Jean och Staffan. Foto: SVT
4 av 5
Greve von Dy – kommer han tillbaka sexton år senare? Foto: SVT
5 av 5
Pappa Stig vill helst skriva på sin deckare hela tiden. Foto: SVT

Succékalendern på Greveholm är tillbaka

Krönika: "Vem minns inte pappa Leifs gungande i antennsladden"
4:40 min

Äntligen är det dags. Julkalendern "Mysteriet på Greveholm" som sändes i december 1996 har röstats fram till den bästa julkalendern genom tiderna. I år kommer uppföljaren Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst. Och hundratusentals fans har väntat. Vad kan du om Greveholm - testa vårt quiz!

Facebookgruppen "Mysteriet på Greveholm" har nästan 172 000 medlemmar och majoriteten av dessa är mellan 18 och 24 år.

SVT har insett att den stora målgruppen för årets julkalender inte är barnen och deras föräldrar utan den stora grupp ungdomar och unga vuxna som var barn 1996.

– Jag hoppas att både de gamla och ”nya” Greveholm-tittarna kommer ha stor glädje av årets Julkalender. Det kommer finnas mycket igenkänning men också lika mycket nytt, säger regissören och manusförfattaren Dan Zethraeus, som också ligger bakom julkalendern från 1996.

Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst är en fristående fortsättning på succéserien från 1996. 

Det har gått 16 år sedan familjen Olsson flyttade in på slottet Greveholm och äventyret i den första julkalendern utspelade sig. Familjen har för länge sedan flyttat och när den nya julkalendern börjar kommer det en ny familj till slottet.

Den nya familjen består av mamma Kicki, pappa Stig och de två barnen Saga och Benny. Storasyster Saga gillar vampyrer och spöken. Hon blir så klart förtjust när hon får träffa riktiga spöken.

Lillebror Benny är en aktiv kille som älskar sin ökenråtta Peggy. Han är mörkrädd och avskyr blotta tanken på spöken. Mamman, karriärkvinnan Kicki, vill genast börja renovera slottet och föreställer sig redan som grevinna på slottet.

Pappa Stig är den som ska utföra renoveringen, trots att han har tummen mitt i handen. Egentligen vill han mest sitta och skriva på sin deckarroman. 

Familjen börjar göra sig hemmastadd. Spökena, som har bott på slottet i några sekel, välkomnar den nya familjens intåg. Spökena spelas återigen av Sven Ahlström och Pierre Lindstedt. 

Det ingen av dem vet är att familjens närvaro kommer att påverka krafter som de inte känner till, krafter som går långt tillbaka i historien. 

Precis som förra gången är manus skrivet av Dan Zethraeus och Jesper Harrie, och det är Dan Zethraeus som regisserar.

Mycket är sig likt från 1996 alltså. Frågan är – blir det en ny succé.

Fråga

Katolsk kyrkoherde varnar för julkalendern

Foto: Sankta Anna i Nyköping

En kyrkoherde i Nyköping varnar för årets julkalender i SVT. Det är Zbigniew Golebiewski, kyrkoherde på Sankta Annas katolska församling i Nyköping som reagerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".